Csehországban egyszerre két régi zsinagóga felújításának is nekiláttak. A munkálatok a zateci zsinagóga közelmúltbeli sikeres helyreállítását követik, amelyet egy magántulajdonos irányított. Rendbe tették még a Budyne nad Ohri zsinagógát és a breclavi zsidó temető ravatalozóját, utóbbiakat önkormányzati segítséggel. Mindhárom helyszín ma már kulturális célokat szolgál.

A most következő batelovi zsinagóga a Csehországi Zsidó Hitközségek Szövetségének tulajdonában van, a neveklovi pedig a Prágai Zsidó Hitközségé, de 2040-ig megkapta a szövetség. A szükséges forrásokat alapítványok nyújtják – derül ki a Jewish Heritage Europe cikkéből.

Batelov zsinagógája egy 1794-ben épült késő barokk épület. Története során számos felhasználáson ment keresztül. Legutóbb vendéglátóhelyként üzemelt, egészen addig, amíg rá nem jöttek az üzemeltetők, hogy a szükséges javítások meghaladják a lehetőségeiket. A Csehországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elfogadta a 2023-as ingyenes átvételre vonatkozó ajánlatot azzal a céllal, hogy megmentse a műemléket a jövő számára, és visszaadja autentikus formáját.

A neveklovi zsinagóga Közép-Csehországban található. Ez egy szerény barokk épület, amelyet régebbi alapokra építettek 1730-ban, majd a XX. század elején eklektikus stílusban átalakítottak. A II. világháború után raktárként használták, majd 1999-ben visszakerült a prágai zsidó közösséghez. 2023-ban a zsinagóga bejáratához közeli utcán a helyi holokauszt áldozatainak emléktáblát helyeztek el.

 

Megszakítás