Befejeződtek Glasgow egyik 19. századi zsidó temetőjének helyreállítási munkálatai. A zsidó közösség bejelentette, hogy további két másik helyen kell sürgősen beavatkozni, amire 1 millió fontot szánnak a skóciai városban.

A pénzügyi alap 90 százalékát a Glenduffhill temető rendbetételére fordítják, amit 1933-ban nyitottak meg és jelenleg is a glasgow-i ortodox közösség használja. A területén csaknem 8000 sír található. A sírok és a kövek közötti ösvények nagyon rossz állapotban vannak a legutóbbi felmérés szerint. A másik temető, a Riddrie 1905-ben létesült – olvasható a jewish-heritage-europe.eu  beszámolójában. A felügyeletét ellátó zsinagógát az 1970-es években zárták be, ekkor vette át a gondozását a Héber Temetkezési Egyesület.

A szervezet szerint itt is sok a rossz állapotban lévő, esetenként vandálok által megsérült sírkő. Jó hír, hogy mindkét temető sírköveit már digitalizálták és elérhetővé tették az interneten. A glasgow-i nekropolisz zsidó területe csak az egyike Skócia nyolc hasonló történelmi helyszíneinek, a tervek szerint az összeset rendbe teszik, hogy látogathatóvá váljanak. Skócia erre 1,6 millió fontot, tehát csaknem 700 millió forintot szán.

Kép: jewish-heritage-europe.eu

Megszakítás