Végéhez közeledik Lettország legrégebbi zsinagógájának felújítása Ludza városában. Az 1800 körül épült templom a náci megszállás idején csaknem elpusztult.

Az épület sorsa hasonlóan alakult, mint sok más zsinagógáé a háború után – azok közül, amelyik egyáltalán megmaradt. Államosították, elhagyatott lett, egy időben hajléktalanok lakták, a fa szerkezete az időjárás viszontagságai miatt rohadni kezdett.

Ez az egyetlen zsinagóga Lettországban, aminek belső kupolája van, a szigetelés és a külső burkolat is elkészült már, akárcsak az új nyílászárók. Jelenleg a belső díszítés restaurálásán dolgoznak a szakemberek. Megújul az épület kerítése és a környező járda burkolata is.

A zsinagógát az 1800-1801-es építése óta már többször átalakították. A XX. század elején kapott kő borítást, akkoriban készülhetett el a már említett kupola is. A zsinagóga 2013 óta nemzeti emlékműnek számít, felújítását a Norvég Alap támogatta – írja a jewish-heritage-europe.eu. A jövőben múzeumként fog működni, ahol egyebek mellett a város zsidó közösségének életét mutatják be a XVIII. századtól a holokausztig.

Kép: jewish-heritage-europe.eu