A napokban egy kalandos sorsú, régi héber Bibliát árvereztek el a jeruzsálemi Kedem aukciós házban.

A könyv eredetileg egy franciaországi zsidó orvos tulajdonában volt. Tőle rabolta el a zsidó antikvitásért rajongó náci vezér, Hermann Göring. A háború után a Nemzetközi Vöröskereszt egy alkalmazottjához került, majd Londonba, ismét zsidó tulajdonosokhoz.

A Bibliát Amszterdamban nyomtatták a XVII. század elején, Menasse ben Israel nyomdájában. A kötet 22,5 cm magas, lapjai jó minőségű, vastag papírból készültek. Bizonyos oldalain héber és latin nyelvű kézírásos bejegyzések szerepelnek. A könyv végén a heti tóraolvasás utáni prófétai fejezetek jegyzéke található, az adott szakaszhoz tartozó szokások ismertetésével.

A könyv első oldalára ragasztott ex librisen hivatalos pecsét tanúsítja, hogy a nácik kobozták el egy zsidó orvostól Franciaországban. Egy másik bejegyzésen a Vöröskereszt francia divíziójának közlése olvasható, mely szerint “A könyv Göring berghofi gyűjteményéből származik, a berchtesgadeni körzetből”.

Hermann Wilhelm Göring a náci Németország repülésügyi minisztere, a Luftwaffe parancsnoka és a náci párt egyik vezetője volt. Nagy szerepet játszott a zsidók elleni uszításban már a háború előtt, és részt vett a kristályéjszakai pogromok megszervezésében, illetve a zsidó lakosság kifosztásában. Göring volt a legmagasabb rangú náci háborús bűnös, akit élve elfogtak a szövetséges csapatok.  A nürnbergi per során halálra ítélték, de annak végrehajtása előtt öngyilkos lett a börtönben.

Göring hírhedt volt kicsapongó, hedonista életviteléről. Különösen vonzódott a műtárgyak iránt, és komoly gyűjteményt harácsolt össze az elrabolt javakból. A most kalapács alá kerülő Biblia is e gyűjtemény része volt.

A bajorországi Berghof a Hitler és a náci vezetés számára emelt lakó- és üdülőkomplexum volt Obersalzbergben, Berchtesgaden mellett, az osztrák határ közelében. A térségben jelentős katonai bázist hoztak létre, és itt volt a híres Sasfészek is, mely ma közkedvelt turistacélpont.

A háború végén számos bombatámadás érte Berghofot, melyet a visszavonuló németek fel is gyújtottak, a bevonuló szövetséges katonák pedig sok értékes tárgyat magukkal vittek. A Bibliát az a francia lelkész ajándékozta 2005-ben egy londoni zsidónak, aki a Göring otthonába behatoló francia egység tagja volt.

“Különösen értékes, történelmi jelentőségű műtárgy ez a Biblia. Reményeink szerint valamelyik jelentős holokauszt-múzeum tulajdonába kerül, ahogyan ez korábban már többször előfordult az aukciók során. A holokauszt-túlélőket szállító Exodus hajó zászlóját például az árverés nyertese a washingtoni holokauszt múzeumnak ajándékozta” – mondta Meron Árán, a Keden aukciós ház vezetője.

zsido.com

Forrás: Arutz7