Az orvosi ellátás mellett az elmúlt két évben az izraeli hadsereg 26 000 doboz gyógyszert és orvosi eszközt, 1.1 millió liter üzemanyagot, 1700 tonna élelmiszert, 49 000 doboz csecsemőtápszert, 8200 doboz pelenkát, 630 sátrat, 20 áramfejlesztő generátort, 14 000 csomag higiéniai felszerelést, 350 tonna ruhát és 40 járművet adományozott a szenvedőknek.

A szír kormányerők győzelme miatt az izraeli hadsereg befejezettnek nyilvánította „Jószomszéd” nevű humanitárius programját, melynek keretében a polgárháború szörnyűségeitől sújtott szíriai embereken segítettek az elmúlt két évben. A Golán-fennsík és Szíria határán működő parancsnokság akkor kezdte meg munkáját, amikor a harcok átterjedtek az Izraellel határos térségre is. A hivatalos izraeli politika nem pártolta egyik oldalt sem a küzdelemben, és a humanitárius segélyeket, illetve az orvosi ellátást is pártállástól függetlenül biztosították a rászorulóknak.

A „Jószomszéd” program egyik legfontosabb eleme egy tábori kórház felállítása volt a határövezetben, mely a Mázor Ládách nevet viselte és mintegy hétezer sérült, vagy beteg szíriainak nyújtott orvosi ellátást, további 4900-an, – köztük 1300 gyermek – izraeli kórházakban kapott kezelést, elsősorban Cfáton. Az izraeli hadsereg ezen felül 26 000 doboz gyógyszert és orvosi eszközt, 1.1 millió liter üzemanyagot, 1700 tonna élelmiszert, 49 000 doboz csecsemőtápszert, 8200 doboz pelenkát, 630 sátrat, 20 áramfejlesztő generátort, 14 000 csomag higiéniai felszerelést, 350 tonna ruhát és 40 járművet adományozott a szenvedőknek.

A program egyik nem titkolt célja az volt, hogy a születésüktől fogva Izrael és a zsidó nép gyűlöletére nevelt szírek valós képet kapjanak az „ősellenségről”, és remélhetőleg pozitív irányba változzon a véleményük.

Egy szír civil a következő szavakkal köszönte meg az izraeli hadsereg segítségét: „A legjobbakat kívánom önöknek és hálámat fejezem ki a segítségért és a támogatásért. Isten nevében, ezek a jótettek nem merülnek feledésbe és elmondjuk gyermekeinknek, hogy mit kaptunk önöktől”.

Ezzel egy időben jelentette be Ávigdor Lieberman védelmi miniszter, hogy a harcok megszűntével Izrael készen áll, hogy ismét megnyissa a Kuneitra városánál lévő határátkelőhelyet az ENSZ egységei számára.  „Mi készen állunk, megtettünk ehhez minden szükséges lépést. Most a másik félen a sor. Azt természetesen elvárjuk, hogy Szíria teljes mértékben tartsa magát az 1974-ben megkötött tűzszüneti megállapodáshoz” – mondta a miniszter. Megfigyelők komoly munkálatokról számoltak be a határ másik oldalán, így nem elképzelhetetlen, hogy heteken belül visszaáll a hét évvel ezelőtt kirobbant polgárháború előtti állapot.

Syrian civilians wish IDF ‘all the best’

After two years of operation, Israel closing down ‘Good Neighbor’ operation on Syrian border to help Syrian civilians during civil war.

 

zsido.com

 

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás