A 14 zsidó közösség és 25 állami intézmény tulajdonában lévő 35 000 kötet katalogizálása három évet vesz igénybe.

Az “I-Tal-Ya Books” nevű program az Izraeli Nemzeti Könyvtár, az Olaszországi Zsidó Közösségek Szövetsége (UCEI) és a Római Nemzeti Központi Könyvtár közös projektje, melyhez a Rotschild Alapítvány ad pénzügyi támogatást.

Itália rendkívül gazdag zsidó történelemmel rendelkezik, mert már több mint kétezer éve folyamatos a zsidó jelenlét ezen a területen. Egy időben a zsidó könyvek nyomtátásának és a kéziratok keletkezésének a központja is itt volt, s így kiemelt helyet foglalt el a zsidó világban. A héber szövegek nagy részét, melynek darabjai gyakran csak helyi zsidó közösségekben, a Vatikánban, vagy a katolikus egyház egyes intézményeiben találhatóak meg, még sohasem katalogizálták, így ez a vállalkozás fontos hiányt pótol majd.

Korábban már voltak kísérletek, hogy – legalább részlegesen – számba vegyék ezeket a könyveket, de mindez nem egy standardizált és összefüggő katalógus keretei között történt, s így kötetek sokasága maradt elérhetetlen és ismeretlen a kutatók számára.

Az I-Tal-Ya Books azonban egy kifejezetten e célra kifejlesztett program segítségével tárolja az információkat és könnyű hozzáférést biztosít a felhasználók számára. A két közreműködő könyvtár szakemberei biztosítják a képzést a projekt résztvevői számára, akiknek a héber olvasást is el kell sajátítaniuk, az UCEI pedig a felügyeletet adja hozzá.

„Az itáliai héber könyvek katalogizálásával régi álmunk válik valóra. Sikerült egy professzionális és elhivatott csapatot összehoznunk, mely hatékony munkájával képes lesz ezt a különleges katalógust létrehozni. Héber és latin betűs keresést is lehet végezni a digitalizált kötetek egy részénél. A nevek egységesítése különösen nehéz feladat volt. Reményeink szerint a következő év végén már látható eredménye lesz a munkánknak” – mondta Dr. Gloria Arbib, az UCEI képviselője.

Dr. Joel Finkelman, az Izraeli Nemzeti Könyvtár judaika gyűjteményének kurátora a következőt fűzte hozzá: “Izrael Állam és a zsidó nép nemzeti könyvtáraként örömmel csatlakoztunk az I-Tal-Ya Books projekthez. Tapasztalataink megosztásával hozzásegítjük kollégáinkat, hogy azonosíthassanak és katalogizálhassanak több ezer olyan szöveget, melyek máskülönben örökre elvesznének a számunkra”.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost