Bár még nem ért véget a nyár, a jeruzsálemi rabbik már az őszre készülnek és Kfar Chábádba látogattak, hogy ellenőrizzék az etrog termést.

A jeruzsálemi központú Eda haChárádit kósersági szervezet képviselői már most készülnek a két hónap múlva esedékes szukot ünnepére – olvasható a ColLive híradásában. Avrohom Jichok Ulman rabbi azért utazott Közép-Izraelbe kollégáival, hogy megvizsgálja az etrog ligeteket, melyek az Otzar Beis Din felügyelete alatt állnak.

A kóser etrog termesztése önmagában is bonyolult feladat, ám idén további nehezítést jelent, hogy az un. smita vagy szombat évben vagyunk. A Tóra előírja, hogy minden 7. évben parlagon kell hagyni Izrael földjét, hogy az pihenhessen. Ezért ebben az évben a rabbik különleges szabályokat írtak elő a termeléshez. A sok tilalom ellenére a termelők büszkén jelenthették, hogy „áldás van a termésen”, ami mind mennyiségben, mind minőségben messze felülmúlja a várakozásaikat.

etrog1

A vastag, rücskös felületű, különleges illatú etrog leginkább egy óriási citromhoz hasonlít. A sátoros ünnep fontos kelléke ez a nagyméretű citrusféle, amely teljessé teszi az ünnepi csokrot. Szukot előtt világszerte komoly összegeket fizetnek az emberek, hogy tökéletesen ép gyümölcshöz juthassanak. Etrogot nem csak Izraelben termelnek, hanem többek között Spanyolországban és Olaszországban is. Ez utóbbiak közül leghíresebbek az un. Calabre etrogok, amelyeket a lubavicsi Rebbe is előszeretettel használt.

Munkatársunktól