A szavazati joggal rendelkező 6 453 255 választópolgár 10 631 választóurnánál adhatja le a szavazatát a választáson induló huszonkilenc párt valamelyikére.

Hétfőn reggel megkezdődött Izraelben az ország huszonharmadik kneszetjének megválasztása. Tizennyolcezer rendőr felügyeli a reggel héttől este tízig nyitva tartó, általában iskolákban, közösségi termekben létrehozott választási helyiségeket. Ezen a napon az izraeli polgárok díjmentesen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön, hogy mindenki eljuthasson a számára kijelölt választóhelyiséghez.

A szavazóhelyiségek közül 3993 kerekesszékkel is megközelíthető. A betegek és az idősek 189 kórházban vagy idősek otthonában voksolhatnak.

Az idei szavazás sajátossága az a tizenhat különleges, sátrakban létrehozott, és délelőtt tíztől délután ötig felkereshető olyan választóhelyiség, ahol a koronavírus miatt kéthetes házi karanténban élő 5630 választó helyezheti el szavazatát rendkívüli óvintézkedések mellett.

Az első exit pollokat a helyi törvények szerint csak este tízkor hozhatják nyilvánosságra a médiában, és egész nap tilos közzétenni friss közvélemény-kutatást. A hétfőről keddre virradó éjszaka alatt folyamatosan frissítik az adatokat a központi választási bizottság honlapján, ahogy az urnák tartalmát megszámoló helyi választási bizottságok megküldik azokat a Kneszet épületében működő központnak.

A végleges eredményeket várhatóan szerda este jelentik be, miután összeszámolták a külképviseleteken, valamint a terepen és laktanyákban szavazó katonák szavazatait is. Szoros verseny esetén lehet, hogy csak ekkor lehet győztest hirdetni.

Azért járulnak az urnákhoz az izraeliek tizenegy hónapon belül már harmadszor, mert a képviselőház tagjainak a tavaly április kilencedikén megrendezett első, majd a szeptember tizenhetedikén megtartott második választás után sem sikerült kormányt alakítaniuk. Az országban politikai patthelyzet alakult ki, amelyben a két legnagyobb párt, a jobboldali, kormányzó Likud és a centrista, ellenzéki Kék-fehér sem tudott többségi koalíciót kovácsolni a bejutott pártokból, viszont meg tudták akadályozni a másikat is ugyanebben.

 

MTI/zsido.com