Megjelent az Egy­ség magazin 96. száma, mely­ben dr. Vadász Gábor, a Ro­hon­con tömegsírba lőtt munkaszolgálatosok egyikének fia meséli el édesapja földi maradványai utáni hét évtizedes kutatásának történetét. Vadász Géza társaival együtt az un. keresztpajtánál lelte halálát 1945 márciusában. Fia és unokája most korabeli légifelvételek segítségével határozták meg a tömegsír helyét.

Júniusi számunkban emellett annak járunk utána, miért akarják betiltani sok európai országban a kóser húsvágást. Ennek kapcsán áttekintjük a magyarországi kóser élelmiszeripar helyzetét és azt, mit is takar egy-egy terméken a kósersági pecsét.

Judapest anno néven új rovatot indítunk, melyben a fővárosi zsidóság jelenét megalapozó múltba kalandozunk. Elsőként a Ju­da­pest gúnynév tör­ténetét ismerjük meg, valamint a XIX. századi pesti zsidóság szegénye­ket istápoló nagy­asszonyát, Bi­shitz Johannát.

Gasztronómia rovatunkban ezúttal a legalapvetőbb élelmiszerünket, a kenyeret ismerjük meg. Egy különleges zsemlerecept mellett kiderül az is, hányféle módon és miért említi a Tóra a kenyeret.

Az újságot megvásárolhatja az EMIH Keren Or Központjában (1052, Károly krt. 20), vagy a Kóser Piacon (1075, Dohány utca 36.) Ha nem szeretne semmiről sem lemaradni, akkor fizessen elő a magazinra a www.fizetes.zsido.com oldalon!