Vicsorgás a cukiság álarca mögül: a holokauszttagadásért már jogerősen elítélt Ágoston Tibor azt javasolta, hogy a rászoruló roma gyerekeket ne az Arany János Tehetséggondozó Programmal, hanem a „Rostás Winnetou” felzárkóztató programmal támogassák.

A 444 beszámolója szerint a debreceni önkormányzat jobbikos képviselője ismét botrányt okozott rasszista kijelentével. A portál tudósításából kiderül, hogy a debreceni közgyűlés a legutóbbi ülésén arról szavazott, hogy az Arany János Tehetséggondozó Program keretén belül melyik hátrányos helyzetű, de tehetséges tanuló pályázatát támogassák. Azok a diákok, akiknek a jelentkezését támogatja az önkormányzat, maximum 5 éven át havi 10 ezer forintos ösztöndíjat kaphatnak.

A jobbikos képviselő azonban nem volt hajlandó megszavazni egy roma származású fiatal ösztöndíját. Felszólalásában kijelentette: „Hogyha egyszer azt mondjuk, hogy Arany János Tehetséggondozó Program, akkor az a tehetségekről gondoskodjon, és nem olyanokról, akiknek esélyt akarunk adni arra, hogy majd megmutassa, hogy ő tehetséges-e vagy nem. Vagy pedig csináljunk egy olyan programot, aminek mondjuk Rostás Winnetou lesz a neve, és felzárkóztató program.”

Papp László polgármester azonnal elítélte a jobbikos képviselő felszólalását, és visszautasította az etnikai megközelítést. A hátrányos helyzetű gyerekek támogatásáról szóló javaslatot végül 29 igen és egy nem mellett fogadta el a közgyűlés. Egyedül a Jobbik képviselője szavazott ellene. – írja a 444.

Papírja van róla

Nem ez az első eset, hogy Ágoston Tibor szélsőséges kijelentésekkel hívja fel magára a figyelmet. Korábban olyan posztot tett közzé a Facebook oldalán, mely szerint valójában a cionisták szervezték meg a zsidók deportálását. „Nagyon sokszor a németországi, de általában a nácik által elfoglalt országokban a zsidók nem voltak mások, csak emberanyag, amelyikből az Izraelt alapító cionisták kiválasztották (egyébként is kiválasztott nép), hogy melyik zsidó élhet meg, kivándorolva Palesztinába és melyik gyengébb minőségű, hasznavehetetlen és nem kívánatos, az marad a nácik rendelkezésére.” – szerepelt a bejegyzésében.

A Jobbikos képviselő egy 2014. január 12-én tartott nyilvános rendezvényen – szándékos nyelvbotlásként – holokamunak nevezte a holokausztot. „Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, az elesettek, a másik pedig a hollókamu, bocsánat hollókaszt. Még mindig nem jó. A holokaszt – szándékos volt, elnézést kérek érte – és annak áldozataira való megemlékezés.” – mondta.

A kijelentés miatt a Tett és Védelem Alapítvány feljelentést tett. Bár a képviselő a helyszínen szándékosnak nevezte szótévesztését, sőt, utólag saját közösségi oldalára is feltett holokauszttagadó és antiszemita tartalmakat, a tárgyaláson azonban már arra hivatkozott, hogy szótévesztése nem volt szándékos, csak a holokauszt szó jelentését próbálta újraértelmezni. A bíróság azonban ezt az érvelést nem fogadta el, leszögezve, hogy a mai köznyelvben a holokauszt szó egyértelműen a nemzeti szocialista rendszer által a zsidók ellen elkövetett népirtást jelenti. A bíró súlyosbító körülményként értékelte, hogy Ágoston közfeladatot lát el önkormányzati képviselőként, így a szokásosnál is nagyobb figyelmet kellene a törvények betartására fordítania.

A Debreceni Járásbíróság végül megállapította a Jobbik debreceni önkormányzati képviselőjének bűnösségét holokauszt-tagadás ügyében. Ágostont akkor 750 000 Ft büntetésre ítélték, melynek kihirdetése után az ügyész súlyosbításért, a védő felmentésért fellebbezett. 2016 márciusában megszületett a másodfokú ítélet, melyben a bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítélet rendelkezéseit azzal, hogy az elítélt a kirótt 750 ezer forintos büntetést 50 ezer forintos havi részletekben törlesztheti, ám ha egy részletet is elmulaszt befizetni, úgy az illető fogházban letöltendő elzárással büntethető.

Vizsgálatot ígér a Jobbik

Miután az RTL Klub és több internetes lap is beszámolt Ágoston Tibor újabb szélsőséges megnyilvánulásáról, a debreceni Jobbik bejelentette, hogy belső vizsgálatot indítanak az ügyben. Azt ígérik, nem marad következmények nélkül Ágoston kijelentése – írja az Index.

A kérdés csak az, hogy miért maradtak következmények nélkül Ágoston eddigi holokauszttagadó kijelentései. Ha az elmarasztaló bírósági ítélet ellenére a mai napig a Jobbik tagja és képviselője lehetett a szélsőséges politikus, akkor joggal lehet levonni azt a következtetést, hogy a „cukiság” és a „néppártosodás” álarca mögött ugyanaz a párt vicsorog, amelyet korábban megismertünk.

Hanukai üdvözlőlapok küldése helyett először ezzel kéne szembenézni.

zsido.com