Az izraeli hősök emlékhelyét az elmúlt években már ötödik alkalommal tették tönkre.

A „35-ös konvoj” története Izrael egyik fontos emléke. Ahogy arról korábban megemlékeztünk, Gus Ecionban, a Jeruzsálem és Hevron között elterülő hegyvidéken még a múlt század ’20-as és ’30-as éveiben vásároltak földet zsidók. Hamarosan mezőgazdasággal foglalkozó települések alakultak itt.

Néhány hónappal Izrael Állam megalapítása előtt, 1948. január 14-én egy 400-600 fős arab fegyveres csoport támadást intézett a térség központjában álló Hirbet Zákárija ellen. Ez a támadás nem járt sikerrel. A kibucok helyzete ezután még válságosabbra fordult, hiszen jelentősen megfogyatkozott a lőszer- és fegyverkészletük, fogytán volt az orvosi felszerelés és az adóvevők elemei is a végüket járták.

A zsidó közösség védelmét ellátó Hágáná vezetősége végül úgy döntött, a kockázatok ellenére konvojt indítanak Gus Ecionba. A 35 fős csapat gyalog indult neki a veszélyes útnak. Az eredeti terv szerint az éjszaka leple alatt érték volna el célpontjukat, de ez nem sikerült, mert felfigyeltek rájuk Szurif falu lakosai, akik riadóztatták a közelben lévő arab fegyvereseket. A Hágáná katonái az utolsó töltényükig harcoltak, de a nyolc órás küzdelem végére egyikük sem maradt életben.

A mostani rongálást egy iskolai alkalmazott fedezte fel, aki értesítette a hatóságokat – olvasható a israelnationalnews.com cikkében. Az iskola igazgatója azt nyilatkozta: ez egy mérföldkő, Izrael születésének egy fontos pillanatából, a hatóságoknak mindent meg kell tenniük, hogy megakadályozzák a további támadásokat az emlékhely ellen.

Nehéz megemészteni, hogy ez történik azoknak az emléktáblájával, akik életüket adták a zsidó állam létrehozásáért – mondta Jaron Rosenthal igazgató. A törvény 3 év börtönnel fenyegeti az ilyen cselekedetek elkövetőit. Az igazgató felajánlotta, hogy bekamerázzák a helyszínt.

zsido.com 

Kép: israelnationalnews.com