Sokak szórakozása lett együtt úszni a cápákkal. A szakemberek szerint ez nem veszélytelen.

Az Izraeli Nemzeti Parkok Hatósága közleményben figyelmeztette az amatőr és a profi búvárokat, hogy ne ússzanak az izraeli partok közelében megjelent homokpadi és sötét cápákkal, mert az állatok viselkedése kiszámíthatatlan.

„A cápákkal való találkozás megjósolhatatlan és kontrollálhatatlan reakciókat válthat ki a ragadozókból. Az utóbbi napokban változást figyeltünk meg a cápák viselkedésében. Ezek a cápák veszélyeztetett állatok, ezért tilos bántalmazni, etetni vagy zavarni őket.” – figyelmeztettek a szakemberek.

Mára már több cég kínál egyre nagyobb népszerűségnek örvendő motorcsónak- és búvártúrákat a parton. Vannak, akik kajakkal, vagy szörfdeszkákon siklanak a cápák felett. “Hatalmas kincs ez, különösen nekünk, búvároknak. Sokan a világ másik végére is elutaznak egy-egy ilyen élményért, nekünk pedig itt van, elérhető közelségben. Még csak hajóra sincs szükség, egyszerűen beúszunk a partról a vízbe. Ha nyugodtan viselkedünk, ők is nyugodtak és egészen közel lehet hozzájuk kerülni. Ezek a cápák egyáltalán nem veszélyesek, ami kockázatossá teszi a merülést, az az ipari környezet és a viharos időjárás.” – mondta Rán Golán, izraeli búvár.

Évek óta visszatérő jelenség, hogy a Hadera közelében működő erőmű térségében a melegebb tengervíz miatt több tucatnyi cápa jelenik meg, és ez igen sok érdeklődőt vonz. A homokpadi cápa 2-2.5 méteresre nő meg, súlya eléri a 100 kg-t. A sötét cápa még ennél is nagyobb. Hossza meghaladja a három métert, súlya pedig elérheti a 180 kg. A ragadozók telente keresik fel a haderai tengerpartot, mert a közeli Orot Rabin hőerőműből forró víz ömlik a tengerbe. Ezen a területen a víz hőmérséklete akár 10 fokkal is meghaladhatja a normális vízhőmérsékletet.

A meleg vízre összegyűlő cápákra a Haifai Egyetem kutatói figyeltek fel 2016-ban. Azóta 38 cápát azonosítottak. Elmondásuk szerint minden évben újabb egyedek csatlakoznak a csapathoz. Azt még vizsgálják, hogy miért éppen Haderát preferálják az állatok, mert máshol a világon még nem tapasztaltak hasonló jelenséget.

A cápák az erőmű melegvíz-kibocsájtó csatornája közelében gyülekeznek és időnként leúsznak egészen Asdodig. A cápákat műholdas azonosítással és akusztikus telemetria segítségével követik nyomon. A Haifai Egyetem legújabb kutatása kimutatta, hogy ezek az állatok évszakról évszakra egy nap alatt megteszik a mintegy 50 kilométeres távolságot a két élőhely, Hadera és a délebbre fekvő Asdod között, ahol a víz jóval melegebb, mint a nyílt tengeren. Idén főleg sötét cápákat figyeltek meg, de megjelentek a valamivel kisebb homokpadi cápák is.

A Földközi-tengerben a homokpadi cápa a veszélyeztetett fajok csoportjába tartozik, a sötét cápák státusza nem egyértelmű, bár az Atlanti-óceánban már ezt a fajt is veszélyeztetettnek tekintik. „A sötét cápák között elsősorban nőstényeket figyeltünk meg. Januárban érkeznek az izraeli partokhoz és májusig maradnak. Ez feltehetően kapcsolatban áll a szaporodásukkal” – mondta Áviád Scheinin, a Haifai Egyetem kutatója. Érdekes módon a homokpadi cápák csoportjában elsősorban hímek vannak és csak egyetlen nőstényt figyeltek meg közöttük. A kutatók még nem találtak magyarázatot arra, hogy miért éppen az utóbbi időszakban kedvelték meg az izraeli vizeket a cápák.

zsido.com

Forrás: Ynet