Netánjáhu döntése után azonban csak azok a munkálatok végezhetők el szombaton a Tel-Aviv-i vasútvonal felújítása során, melyek hétköznapra halasztása emberéleteket veszélyeztetne.

A kormányban helyet foglaló haredi pártok korábban a távozásukat fontolgatták, mert véleményük szerint a beruházás kapcsán nem volt elfogadható ok a szombati munkavégzésre.  Miután a Jiszráel Katz közlekedésügyi miniszterrel folytatott tárgyalásaik kudarcba fulladtak, 24 órás ultimátumot adtak a miniszterelnöknek, hogy számukra is elfogadható módon rendezze az ügyet. A két párt együtt 13 helyet birtokol a 7 fős többségű kormányban, így távozásuk súlyos következménnyel járt volna. Egyik képviselőjük, az egészségügyi miniszteri pozíciót betöltő Jáákov Litzman rabbi elmondta, hogy a “forgalom aránytalan megzavarása” nem lehet indoka a sábáti munka engedélyezésének, hiszen a maratoni futóversenyek vagy a Pride alkalmával is lezárták a város jelentős területét, mégsem történt tragédia. Netánjáhu végül engedett a nyomásnak és kijelentette, hogy csak azokat a munkafolyamatokat végezhetik el szombaton, melyek a hétköznapi forgalomban emberéleteke tennének kockára.

A vallásos cionista Bájit Hájehudi párt is üdvözölte a miniszterelnöki döntést. Képviselőjük, Moti Jogev kijelentette:  “A szombattartás vallási, nemzeti és társadalmi értékkel bír a zsidó nép és Izrael Állam számára. Örülünk, hogy a miniszterelnök közbeavatkozott, és üdvözöljük döntését, melynek hatására a lehető legkisebbre sikerült szorítani a sábáti törvények megszegését. Fontos hozzátenni, hogy ez az ügy nem csak a haredi pártoknak fontos. Az lenne a helyes, ha a szombati munkavégzéseket engedélyező parlamenti bizottság a tagjai sorába engedné a főrabbikat, vagy az állam más vallási tekintélyeit.”

Netánjáhu sürgette egy olyan bizottság létrehozását is, mely felügyelné a közlekedési minisztérium által irányított infrastrukturális beruházásokat és egyeztetne a haredi pártokkal, a rendőrséggel és a miniszterelnöki hivatallal, amennyiben elengedhetetlennek ítélnek valamilyen sábáti munkavégzést.

Forrás: Arutz7