Meghalt szombaton Rafael Eitan egykori izraeli politikus és korábbi hírszerző tiszt, aki 1960-ban azt az akciót irányította, amely során a Moszad Argentínában elfogta és elrabolta Adolf Eichmannt. Eitan 92 éves korábban, Tel-Avivban hunyt el. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő az izraeli hírszerző szervek hősének nevezte Eitant.

neokohn.hu írása felidézte, hogy Rafi Eitan vezette 1960-ban a 11 főből álló Moszad-egységet Argentínában. Kiderítették, hol lakik Eichmann. A közelben két autóval leparkoltak, azt színlelve, hogy lerobbant az egyik kocsi. Amikor a buszról leszálló Eichman, aki a Ricardo Klement álnevet használta, a háza felé sétált, leszólították, majd villám gyorsan az egyik kocsiba tuszkolták és elindultak a rejtekhelyükre.

Eitan volt az, aki menet közben ellenőrizte Eichman ismert sérüléseit, ezzel azonosítva a náci tömeggyilkost. Az egész moszados csoport az Argentína fennállásának 150. évfordulójára érkező izraeli delegáció része volt. Eichmant benyugtatózva, El-Al-os szerelőnek öltöztetve csempészték fel az izraeli gépre és ki az országból.

Rafael, ismertebb nevén Rafi Eitan az akció után Menáhem Begin izraeli kormányfő terrorizmusellenes tanácsadója volt, a nyolcvanas években viszont lejáratódott, miután napvilágra került, hogy az irányítása alatt álló hírszerző szervezet kémet épített be az amerikai védelmi minisztérium állományába, aki át is adott amerikai információkat Izraelnek. Az ügy miatt akkor mélypontra süllyedt a zsidó állam és Washington kapcsolata.

 

A kilencvenes években mezőgazdasági és építőipari vállalkozásokba kezdett, főleg Kubában. 2006-ban az Izraeli Nyugdíjasok a Kneszetben (GIL) párt színeiben bejutott a parlamentbe, és pártja a kormánykoalíciónak is tagja volt, így Eitan nyugdíjügyi miniszter lett Ehud Olmert kormányában.

Adolf Eichmann SS-Obersturmbannführer a holokauszt egyik legfőbb végrehajtója volt. Ő felelt a második világháború idején az európai zsidóság gettókba, koncentrációs és megsemmisítő táborokba szállításáért, így a többi között a magyar zsidóság deportálását is ő irányította Magyarország 1944. márciusi német megszállása után. Argentínai elfogása és Izraelbe hurcolása után népirtás és emberiesség elleni bűnök miatt halálra ítélték, és 1962-ben egy izraeli börtönben felakasztották. Mind a mai napig ő az egyetlen Izrael Állam történetében, akin büntetőbírósági ítélet alapján végrehajtották a halálbüntetést.

Forrás: 168ora.hu

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

Megszakítás