Újabb tragédia érte a kelet-ukrajnai zsidó közösséget: az úgynevezett “Donyecki Népköztársasághoz” tartozó orosz szakadárok meggyilkolták a város zsidó közösségének egyik prominens vezetőjét, Georgij Zilberbord üzletembert. Az esetről beszámoló honlap szerint ugyanakkor a 47 éves férfit és egy biztonsági őrt nem antiszemita okokból ölték meg, hanem azért, mert megpróbálták megakadályozni, hogy a terroristák feldúlják és kifosszák lakóhelyüket, egy Donyeck melletti villanegyedet.

A szakadárok az elmúlt hónapokban számtalanszor éltek a fosztogatás, az erőszak, a túszszedés és a gyilkosság eszközeivel, júliusban például Horlivkában túszul ejtették Viktor Wąsowicz lengyel római katolikus papot.

A meggyilkolt férfi közeli barátja, Pinchas Visecki chábád rabbi elmondta, hogy Zilberbord rendszeresen látogatta a zsinagógát, és nagyvonalúan támogatta a helyi zsidó közösséget. Zilberbord özvegy úgy nyilatkozott, hogy “nagyon nehéz volt a temetés. A donyecki zsidó közösség szétszórodott az országban”, ezzel együtt sokan vettek részt ennek a “rendkívüli embernek” a temetésén. Lapértesülések szerint Viseckihez hasonlóan a donyecki zsidók többsége mára elhagyta a várost, és vagy Kijevben, vagy a környék menekülttáboraiban, közösségi központjaiban, bérelt lakásokban laknak, és az előrenyomuló orosz csapatok miatt továbbra sincsenek biztonságban.

Mint arról beszámoltunk, tavasszal óriási riadalmat keltett egy, a donyecki térségben terjeszetett antiszemita röpirat, amelyről azóta kiderült, hogy nem ukrán, hanem orosz fabrikáció. Az ukrajnai antiszemita incidensek orosz hátterét hangsúlyozza az a kanadai médiaelemzés is, amely megállapítja: az ukrajnai zsidó közösség sem a jelenlegi kijevi vezetést, sem a Majdanon szerepet vállalt csoportokat nem tartja veszélyesnek, épp ellenkezőleg, szinte egyhangúlag az orosz állam által támogatott szeparatistákban látják a legfőbb veszélyt az ukrán zsidóság biztonsága szempontjából. Visszatérő eleme az antiszemita incidenseknek, hogy azokkel az orosz szakadárok folyamatosan az ukránokat vádolják.

Valószínűleg ugyancsak orosz antiszemitizmusra utal az a közelmúltbeli hír, amely szerint kiutasították a dél-szibériai Omszkból a város főrabbiját, a 36 éves Aser Kricsevszkit, feleségét és hat gyermekét. Az “illegális alkohol-kereskedelemmel” vádolt rabbi, aki izraeli állampolgár is, 13 éve dolgozik követként a Chabad mozgalomnak. Helyi lapok tudni vélik, hogy Izraelnek történő kémkedéssel vádolják, mások politikai okokat sejtenek a lépés mögött. A Kommerszant című lap megpendítette, hogy Kricsevszki esetleg magánbeszélgetésekben kritikus megjegyzéseket tehetett a kormányra, és a kiutasítás üzenet lehet más vallási vezetők számára is. Az oroszok ugyanis kizárólag az ortodox egyházat tekintik elfogadhatónak. Omszki zsidó vezetők mindenesetre Putyin elnökhöz fordulnak a lépés elleni tiltakozásul.