Gyakorlatilag kizárják a holokausztot túlélő, Lengyelországból elmenekült zsidókat és örököseiket a kárpótlásból

A lengyel kormány egy olyan jogszabály elfogadását kezdeményezi, ami gyakorlatilag lehetetlenné tenné a lengyel zsidók számára, hogy visszaköveteljék azokat a vagyontárgyakat, amiket az állam vett birtokba a holokauszt után.

A Jog és Igazságosság párt hozta nyilvánosságra a törvényjavaslatot, amely a II. világháború után elkobzott magánvagyonokkal foglalkozik. A jogszabály azt kívánja tisztázni, hogy ki legyen a tulajdonosa az egykor a Lengyel Népköztársaság által lefoglalt javaknak.

A probléma ott kezdődik, hogy a törvényjavaslat a Lengyelországban élő lengyel állampolgárokra vonatkozik, illetve a közvetlen örökösökre. A legtöbb zsidó, aki túlélte a holokausztot, elhagyta Lengyelországot, így rájuk nem vonatkozna a jóvátétel – emlékeztet cikkében a jpost.com. Rengeteg családot teljesen kiirtottak, tehát még örökösök sem maradtak.

A Wolrld Jewish Restitution Organization nevű kárpótlásokkal foglalkozó zsidó szervezet jelezte kifogásait a tervezett törvénnyel kapcsolatban. „Rendkívül csalódottak vagyunk, hogy a lengyel kormány kizárja a lengyel holokauszt túlélőinek és családtagjainak többségét” – írják. Felszólították a kormányt, hogy változtassanak a javaslaton.

A II. világháború után a lengyel állam tömegével sajátított ki magántulajdonokat, különösen Varsóban. Az újjáépítés után a lakásokat kiutalták a polgároknak. A rendszerváltás után Lengyelországban is beindult a privatizáció és az állami vagyon újra magántulajdonosokhoz került.

A törvényjavaslat értelmében a kárpótlásra jogosultak nem kapnák meg a konkrét, igényelt ingatlant, hanem az értékének a 20 százalékát készpénzben, vagy 25 százalékát állampapírokban.

Az egykori Lengyel Népköztársaság a zsidó közösségi tulajdont (temetők, zsinagógák) az újjáalakuló zsidó közösségi szervezeteknek juttatta, de magántulajdon kérdésével nem foglalkozott, illetve államosította.

Kép: israelforever.org