Az indoklás szerint az áldozatok közé a zsidókat is beleértették.

Donald Trump nyilatkozatot adott ki a holokauszt nemzetközi emléknapján. A pénteken közétett szöveg szerint az elnök fájdalommal a szívében emlékezik meg a holokauszt áldozatairól, túlélőiről és hőseiről. Az állásfoglalásban az elnök ígéretet tesz arra, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a gonosz erői soha többé ne győzhessék le a jó hatalmát. „Együtt elérjük, hogy a szeretet és a tolerancia uralkodjon világszerte” – zárta közleményét Trump.

Ez igazán megható gondolat, milyen kár, hogy a néhány soros nyilatkozat egyetlen szóval sem említi meg a zsidókat mint a holokauszt áldozatait, és az antiszemitizmust, ami a holokauszthoz vezetett – tette szóvá több zsidó szervezet. A felzúdulás hatására a CNN megkereste az elnöki hivatalt. Hope Hicks szóvivő elmondása szerint azért nem említi a zsidókat külön a szöveg, mert minden csoportról meg akartak emlékezni, aki a holokauszt alatt szenvedett. A Fehér Ház szóvivője ezen a ponton egy újságcikkre (!) hivatkozott, amely leírja, hogy a holokauszt 6 millió zsidó áldozata mellett további 5 millió embert öltek meg a nácik, többek között papokat, romákat, mentális sérülteket, kommunistákat, szakszervezeti tagokat, anarchistákat, ellenállókat és szlávokat.

Ez a megközelítés jelentősen különbözik azoktól a nyilatkozatoktól, amiket az előző elnökök adtak ki a holokauszt emléknap alakalmából. George W. Bush közleményében kitért az újraéledő antiszemitizmusra, ami nem különbözik attól a „fertőző intoleranciától, amely a holokauszthoz” vezetett. Barack Obama pedig a nácik által meggyilkolt 6 millió zsidóra és a többi áldozatra emlékezett, nem felejtve megemlíteni az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságát.

Trump közleményét kritizálta Tim Kaine virginiai szenátor. Hillary Clinton alelnökjelöltje az NBC-nek azt mondta, hogy ez az, amit holokauszt-tagadásnak hívunk. „Számos holokauszt-tagadó elismeri, hogy igen, sok embert megöltek, de ők ártatlan emberek voltak. Nem a zsidók voltak a célpont” Kaine is emlékeztetett arra, hogy mind Bush, mind Obama a zsidók meggyilkolásával összefüggésben beszélt a holokausztról. „A végső megoldás a zsidók kiirtására irányult. Ezt sosem szabad elfelejteni” – szögezte le. A demokrata politikus Trump tanácsadóját hibáztatja azért, mert a pénteken közétett nyilatkozat szakított ezzel a konszenzussal. Szerinte az alt-right mozgalomból érkező Steve Bannon tehet a változásról, aki olyan újságokkal áll kapcsolatban, amelyek nem zárkóznak el a fehér felsőbbrendűséget hirdető tanoktól és az antiszemita nézetektől.

Nemcsak a demokraták soraiból, az elnök pártjából is érkezett kritika. Lee Zeldin republikánus képviselő a Jewish Telegraphic Agency kérdésére azt nyilatkozta, hogy „a Nemzetközi Holokauszt Emléknapra kiadott nyilatkozatban utalni kellene a zsidókra.”

A Fehér Ház kabinetfőnöke azonban az NBC-nek kijelentette, hogy az apparátus nem követett el hibát, amikor a megemlékező szövegből kihagyták a zsidókat. Reince Priebus elismerte, hogy a zsidók elleni népirtás a holokauszt lényegi eleme volt. „A történelem szörnyű időszakára emlékeztünk itt a Fehér Házban, és természetesen sosem fogjuk elfelejteni a zsidó embereket, akik a második világháború alatt szenvedtek” – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy semmilyen sértő szándék nem volt abban, hogy a zsidók kimaradtak a nyilatkozatból. Priebus kiemelte, hogy az elnök közeli családtagjai is zsidók – itt nyílván Trump lányára és vejére célzott.

A The Times of Israel arra emlékeztet, hogy tavaly a kanadai miniszterelnök váltott ki hasonló reakciót, amikor megemlékező nyilatkozatában nem utalt sem a zsidókra, sem az antiszemitizmusra. Ebben az évben azonban Justin Trudeau már másképp szólalt meg. „A mai napon, Auschwitz-Birkenau felszabadításának 72. évfordulóján, a több mint 6 millió meggyilkolt zsidóra és a náci brutalitás számtalan többi áldozatára emlékezünk” – írta, hozzátéve, hogy az emlékezés napja megerősíti az „elköteleződésünket, hogy ellenálljunk az antiszemitizmus, az idegengyűlölet és az előítéletesség minden formájának.”

Jövőre talán Trump is korrigál.

 

Megszakítás