Az izraeliek 56 százaléka támogatná a zsidó állam uniós csatlakozását. A lakosság fele pozitívan vélekedik az EU-ról, annak ellenére, hogy számos politikus folyamatosan kifogásolja, hogy Brüsszelben túl sokszor bírálják Izraelt.

A német Konrad Adenauer Alapítvány felmérése szerint az izraeliek 9%-a nagyon, 37%-a pedig valamennyire kedveli az Európai Uniót. A nem kedvelők aránya 43%, míg 11%-nak nincs véleménye a kérdésről.

A megkérdezettek 56%-a azt állította, hogy támogatná Izrael csatlakozását az EU-hoz, és csak 34% ellenezné ezt a lépést. Továbbá 54% százalékuk azt mondta, hogy szeretné, ha Izrael belépne a NATO-ba. Feltűnő, hogy az EU támogatottsága Izraelben az arabok között a legmagasabb: az arab válaszadók háromnegyede pozitív véleményt adott az unióról, míg 18% negatívan áll a szervezethez. Az orosz anyanyelvű izraeliek között az EU támogatottsági mutatója 38%.

A korábban végzett hasonló felmérésekhez képest az adatok azt mutatják, hogy megállt az unió népszerűségvesztése. Ugyanakkor korábban jelentős visszaesés történt. 2007-ben még az izraeliek 60%-a nyilatkozott kedvezően az unióról, és csak 34%-uk vélekedett negatívan. Tíz évvel ezelőtt háromnegyedük csatlakozott volna az európai közösséghez. „Lehet, hogy a tendencia nem fordult meg, de örömmel figyeltünk fel arra, hogy az unió megítélésével kapcsolatos lefelé tartó spirál nyilvánvalóan véget ért” – mondta Michael Borchard, a Konrad Adenauer Alapítvány kutatója a felmérést elemezve.

Tény viszont, hogy a válaszadók közel háromnegyede azt mondta, hogy az EU-t nem tekinti becsületes közvetítőnek az izraeliek és a palesztinok között; és mindössze 23% látja pozitívnak az unió szerepét ebben az ügyben. A válaszadók kevesebb mint fele tartja Európát biztonságosnak a zsidók számára, míg 75% szerint a kontinens biztonságos a muzulmánoknak. Az izraeliek teljesen megosztottak a Brexit ügyében: 39 százalékuk helyteleníti a britek távozását, míg 38% szerint az helyes lépés. A válaszadók negyede nem formált véleményt a kérdésről.

A Konrad Adenauer Alapítvány és a jeruzsálemi székhelyű Keevon Research, Stratégia és Kommunikációs Intézet 2017. szeptember 5-én publikált közvélemény-kutatása 1000 telefonbeszélgetésen alapult. A felvételre tavaly decemberében került sor, és a hibahatár 2,25 százalékos.

Forrás