Az izraeli adóhatóság bekeményít: a mohelek (a nyolc napos kisfiúk körülmetélését végző szakemberek) és a nem állami rabbinátusok által alkalmazott kósersági felügyelők tiszteletdíjából is szeretne részesülni.

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a vallási szolgáltatásokért kapott jövedelem éves szinen több tízmillió dolláros összeget tesz ki. Az ebből származó adó nagy segítséget jelentene a deficittel és adósággal sújtott izraeli költségvetésnek.

Az adóhatóság figyelmeztető levelet küldött számos rabbinak és más, vallási szolgáltatásokat nyújtó szakembernek, melyben felhívták figyelmüket a nem hivatalos úton szerzett bevételeik adókötelezettségére. “Ezután már senki sem mondhatja, hogy nem tudott a dologról” – mondta az adóhatóság egyik dolgozója.

A körülmetélésenk nincs meghatározott ára, még az állami végzettséggel rendelkező mohelek esetében sem. Ezzel együt, az országos főrabbi hivatala 1000 sékeles (72 000 Ft) tiszteletdíj kifizetését javasolja a körülmetélendő gyermekek szüleinek.

images (1)
Kósersági pecsét
Az állami hivatalt betöltő rabbik által végzett esküvők elvileg ingyenesek, ám elterjedt szokás pénzzel honorálni a szertartás levezetését. Az adóhivatal most az esküvői bevételek elszámolását is elvárja a rabbiktól.

Az élemiszeripar kóser működését az állami rabbinátus felügyeli, de bizonyos közösségekben megkérdőjelezik ezen igazolások megfelelő szigorúságát, és maguk hoznak létre kósersági igazolásokat kiadó rabbinikus bíróságokat. Az ellenőrzött cégek tiszteletdíjat fizetnek, melyek általában nem jelennek meg az adóbevallásban.

Jelen vannak továbbá a vallási piacon olyan rabbik, akik – vélt vagy valós – misztikus képességeik birtokában életvezetési és pénzügyi tanácsokat adnak az áldásért hozzájuk fordulóknak. A hívek általában pénzzel honorálják a rabbi nyújtotta segítséget.

XVIIII. századi  kézzel illusztrát imakönyv brit milá illusztrációja és egy mohelkés
XVIIII. századi kézzel illusztrált imakönyv brit milá illusztrációja és egy mohelkés
Forrás: Forward