A királyi ház részéről még sosem tettek hivatalos látogatást Izraelben a zsidó állam megalapítása óta.

Brit sajtóértesülések szerint történelmi látogatásra készül a Buckingham Palota, ugyanis a királyi család valamely tagja hivatalos látogatásra érkezhet Izraelbe a Balfour Nyilatkozat aláírásának 100. évfordulója alkalmából – közölte több neves hírportál, köztük a Jerusalem Post. A királyi család a zsidó állam fennállása óta egyszer sem fogadott el hivatalos meghívást, tagjai kizárólag magánszemélyként érkeztek a Szentföldre.

Az uralkodót képviselő személy kilétét illetően egyelőre még csak találgatások folynak; a The Independent nevű brit lap szerint Károly herceg tűnik a legvalószínűbb vendégnek – tekintettel arra, hogy ő tavaly személyesen repült Izraelbe, hogy részt vegyen Simon Peresz egykori államfő temetésén. Erzsébet királynő látogatása főként egészségügyi okok miatt szinte kizártnak tekinthető – írja a lap.

A látogatás körül elterjedt hírek azután jelentek meg a médiában, hogy Reuven Rivlin izraeli elnök a hét elején személyesen fogadta Boris Johnson brit külügyminisztert. A szigetország képviselőjének látogatása során Rivlin arra kérte a politikust, továbbítsa Izrael meghívását a királyi család számára az 1917-es Balfour Nyilatkozat századik évfordulója alkalmából. A dokumentumban egykor Nagy-Britannia kormánya hivatalos támogatásáról biztosította a zsidóságot egy saját állam megalapításához a Szentföldön.

„Ez az év rendkívül jelentős az Izrael és Egyesült Királyság között fennálló kapcsolatok történetében” – hangsúlyozta Reuven Rivlin Jeruzsálemben a brit külügyminiszter fogadásakor. „A Balfour Nyilatkozat aláírásának századik évét fogjuk ünnepelni, és abban a megtiszteltetésben lehet részem, hogy hivatalos meghívót nyújthatok át a királyi család számára az esemény alkalmából” – jelentette be az izraeli államfő.

Képek forrása: Times of Israel