Információnk szerint a Médiahatóság megváltoztatta korábbi döntését, eszerint nem követett el jogsértést az ATV, amikor szélsőjobboldalinak nevezte a szélsőjobboldali pártot.

Az eset előzménye, hogy 2014. novemberében az ATV egyik híradójában a műsorvezető a szélsőjobboldali kifejezést használta a Jobbikra. A párt ezt sérelmezte és a Médiahatóságnál panaszt tett. A hatóság először a Jobbiknak adott igazat. Az elsőfokú döntés azt mondta ki, hogy ez a kifejezés értékítéletet fejez ki, ezért a csatornát bírság megfizetésére kötelezte.

Az ATV felebezett a döntés ellen, de a hatóság másodfokon elutasította a beadványt. A csatorna felülvizsgálati kérelemmel fordult a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz, amely hatályon kívül helyezte a másodfokú határozatot és új eljárás lefolytatására kötelezte a Médiahatóságot. A bíróság az új eljáráshoz iránymutatást is adott: attól még, hogy a Jobbik nem tekinti magát szélsőjobboldali pártnak, lehet rá hivatkozni ezzel a széles körben használt kifejezéssel, és ez nem jelent politikai hírhez fűzött véleményt, ami egyébként hírműsorban tilos, mert a néző befolyásolását jelentené.

A megismételt eljárásban a Médiatanács – a bírósági álláspontnak megfelelően – megváltoztatta elsőfokú határozatát és elutasította a Jobbik panaszát.

„Ha a saját alapító nyilatkozata által is elismerten radikális jobboldali pártot – annak a közéletben és a tudományos életben is bevett jelzőjét használva – egy híradásban szélsőjobboldaliként azonosítva neveznek meg, nem jelenti azt, hogy ezzel véleményt formálnak róla” – szerepel a határozatban.

A határozat jogerős: nem jogsértő szélsőjobboldalinak nevezni a Jobbikot.