Egy ősi menóra ábrázolásra bukkantak a régészek a polgári időszámítás szerinti II. és IV. század közötti időszakból. A kőtábla egy zsidó temető bejáratának része lehetett, amit később beépítettek egy mecsetbe.

Az izraeli Tiberias környékén bukkantak rá azon az ásatáson, amelyet még 2009-ben kezdett Katia Cytryn-Silverman a Jeruzsálemi Héber Egyetem régészeti intézetének munkatársa. Tiberias környékét 635-ben foglalták el a muszlimok, a díszes ajtót egy temetőből vitték el és építették be egy mecsetbe – olvasható a jpost.com cikkében.

A terület korábbi időszakában a zsidók csodálatos temetőt hoztak létre, amiben a díszített ajtók vastag bazaltlapokból készültek – mondja a régész. A muszlimok a helyben található anyagokat használták fel a mecsetek építéséhez és előszeretettel használtak más kultúrák, vallások szimbólumaival díszített köveket is, ezzel is jelezve győzelmüket – magyarázza Katia Cytryn-Silverman.

A mecsetet, amibe a menórával díszített követ beépítették egy 1068-ban történt földrengés pusztította el. Ám a történetnek itt nincs vége, mivel a követ utána egy cukorraktár lépcsőjébe építették be a területet akkoriban uraló keresztes lovagok. A cukoripart akkoriban jól működő gazdasági ágazat volt a Jordán völgyében.

zsido.com

Kép: jpost.com