Ingwiller zsinagógájánál a jeles alkalom tiszteletére megjelent Hajim Korsia Franciaország főrabbija és a város elöljárói. A zsinagógát 1822-ben építették a Lichtenberg grófok XV. századi kastélyának romjain, amelyet a zsidó közösség már korábban megszerzett. Az épületnek csak egy része szolgált szertartási célokat kezdetben, 1870-ben teljes értékű zsinagógává építették át, amikor egy női galériát is építettek hozzá, majd 1891-ben és 1903-ban további átalakításokon esett át – írj a Jewish Heritage Europe. Az egykori kastély alapjai a XV. századból származnak.

 

Patrimoine et Culture du 22/04/20 : Ingwiller – Consistoire Israélite du Bas-Rhin

Une émission proposée par le Consistoire Israélite du Bas-RhinEn partenariat avec le Site internet du Judaïsme d’Alsace et de LorrainePartez à la découverte …

 

A kupolás zsinagógát a második világháború alatt a nácik feldúlták. Közvetlenül a háború után némileg helyreállították, hogy a fogyatkozó, kis zsidó közösség használhassa, ám egy idő után elhagyatott lett, az időjárás pedig szépen lassan elkezdte pusztítani.

 

La synagogue d’Ingwiller a 200 ans !

Collège Olympe de Gouge – 4 Rue du Gymnase – 67340 INGWILLERLoïc BeguinJeanne-Ange Bike NanaLéa DopplerGabin Dossmann WinterMax DupuyMaéva GratiasClara Leini…

 

A zsinagóga teljes körű helyreállítására 2013-ban került sor egy civil szervezet erőfeszítéseinek köszönhetően, amelyet 2009-ben Michel Lévy, az utolsó Ingwillerben élő zsidó férfi és egyben a hely gondnoka alapított. A zsinagógát 2014 szeptemberében ünnepélyes keretek között avatták fel újra. Az épület elvileg továbbra is aktív zsinagóga, de kulturális eseményekre használják, és egy kis állandó kiállításnak ad otthont a helyi zsidó történelemről és örökségről.

Fotó: Wikipédia