Izraelben vasárnap – két héttel a parlamenti választások előtt – jelentősen enyhíteni kezdik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat, az ország világelső átoltottsága ugyanis az óvintézkedések betartása mellett lehetővé teszi az oktatás és a vendéglátás újraindítását.

A koronavírus-járvány ügyeivel foglalkozó kabinet pénteken hagyja jóvá az eddig távoktatással működő felsőoktatás, valamint az tanítás utáni foglalkozások, a szakkörök fokozatos újraindítását, és meghatározzák az ezekre vonatkozó járványügyi korlátozásokat.

Izraelben megkezdték a mintegy 300 ezer, koronavírus-fertőzésből három hónapnál régebben felgyógyult ember beoltását, ezen a héten már meg is jelentek közülük 28 ezren az oltópontokon. A szakemberek javaslatára egy dózis vakcinát kapnak immunitásuk növelése és fenntartása érdekében, valamint az újabb vírusváltozatokkal szembeni védettségük fokozására.

Az egészségügyi minisztérium szakértői elsősorban a külföldről jövő, veszélyesebb, s az eddigi oltásokkal szemben ellenálló vírusváltozatoktól tartanak, és ezért minél jobban csökkentenék a reptéri forgalmat. Egyelőre azonban nem világos, hogy mikor és miként fogják megnyitni a tel-avivi Ben Gurion repülőteret, és pontosan miféle korlátozások vonatkoznak majd az országba belépőkre.

Elkezdték elektromos nyomkövető karkötők alkalmazását az otthoni karantént választóknál, és az ezt nem vállalók karanténszállodákban elhelyezését, de nincs sem elegendő követőeszköz, sem szállodai hely a külföldön rekedt sok tízezer, a választásokra hazatérni készülő izraeli fogadásához.

Ezekben a hetekben érkezett meg Izraelbe a Pfizertől az ötmillió ember immunizálásához elegendő oltóanyag utolsó, másfél millió dózisa, de a már aláírt szerződések szerint később újabb, hárommillió

Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 4 901 143-an (az ország lakosságának 52,7 százaléka) kapták meg az első és 3 654 797-en a második dózis vakcinát is.

MTI/zsido.com