De azért nem biztos.

A brit Munkáspart 229 parlamenti képviselőjének közel fele beadványban követelte, hogy szüntessék meg London egykori polgármesterének, Ken Livingstone-nak a párttagságát, antiszemita megnyilvánulásai miatt. A tiltakozók szerint Livingstone elárulta a párt alapértékeit, és kezdeményezték, hogy nyissanak újabb vizsgálatot a politikus ellen.

A képviselők a Munkáspárt zsidó tagozatának felhívására cselekedtek, miután a párt ugyan egy évre eltiltotta Livingstone-t az aktív politizálástól, de tagságát nem szüntették meg. Livingstone legutóbbi, botrányt kavart megszólalásában azt taglalta, hogy Hitler valójában a cionista mozgalom lelkes támogatója volt. Ezt követően még a brit miniszterelnök, Theresa May is felháborodásának adott hangot, és a zsidó közösség elárulásáról beszélt. “Nem is lehetne egyértelműbb, hogy a Munkáspárt mennyire eltávolodott a brit politika közös alapértékeitől.” – jelentette ki.

Livingstone-t egy évvel ezelőtt tiltották el a párttisztségek betöltésétől, miután közölte, hogy “Hitler támogatta a cionista mozgalmat a harmincas években, mielőtt megőrült és meggyilkolt hatmillió zsidót”. Az egy éves büntetést a párt vezetése még egy évvel meghosszabbította. Livingstone a fegyelmi tárgyalást egy észak-koreai bírósági tárgyaláshoz hasonlította, és jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen.

Ephraim Mirvis, Nagy-Britannia főrabbija kijelentette: “A Munkáspárt most sem volt képes bebizonyítani, hogy valóban fel akar lépni az antiszemitizmus ellen.”

Karen Pollock, az oktatással foglalkozó Holocaust Educational Trust vezetője szerint a párt döntése “egy visszaeső bűnözőnek adott vállveregetés” volt.

A Munkáspártban azután burjánzott el igazán az antiszemitizmus, hogy a radikális baloldali Jeremy Corbynt választották meg elnöküknek. Corbyn szinte semmit sem tett az különböző antiszemita megnyilvánulások ellen, viszont gyakran szónokolt Izrael-ellenes megmozdulásokon, valamint személyesen találkozott különböző arab terrorszervezetek tagjaival, és a barátainak nevezte őket.

A döntést követően Tom Watson, a párt alelnöke közölte: “Ez szégyen mindannyiunkra nézve. Nagyon elkeserítő. A pártom képtelen megtartani azon ígéretét, hogy nem tolerálja az antiszemitizmust. Én mindeneste ezért küzdök a továbbiakban is, és erre biztatom párttársaimat is”.

A széleskörű felháborodás hatására Corbyn elrendelte, hogy vizsgálják át újra Livingstone kijelentéseit. “Nagyon kiábrándító, hogy bár Ken régóta kiáll a rasszizmus ellen, most képtelen volt beismerni a tévedését és elnézést kérni érte. Kijelentései rendkívül érzéketlenek voltak, és súlyosan megsértették a zsidó közösséget.”

Livingstone azonban kiáll vélt igazsága mellett. “Ma a Munkáspárt egy újabb évvel meghosszabbította felfüggesztésemet. Ez a politikai véleményem miatt történt, nem pedig azért, mert kárt okoztam volna a pártnak.” Amikor megkérdezték, hogy bocsánatot akar-e kérni a zsidó közösségtől, így felelt: “Azon parlamenti képviselők nevében kérek elnézést, akik azt állították, hogy szerintem Hitler cionista volt”.

Forrás: Ynet