Brit tudósok megállapították, hogy a szakállas arcon kevesebb kórokozó baktérium található, mint a simára borotvált bőrön. Sőt, a szakáll még a fertőzések elleni védekezésben is segít.

A hiánypótló kutatás során 408 férfit vizsgálva hasonlították össze, hogy a borotvált vagy a szakállas arcon található-e több baktérium. A kutatást két brit oktatókórházban végezték el két éve, de a sajtó csak most hozta nyilvánosságra a nem várt eredményt.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy az arcszőrzet nem növeli a baktérium-megtelepedés kockázatát a sima bőrű kontrollcsoport egyedeihez képest” – állapítja meg a tanulmány. Valójában, ennél még meglepőbb megfigyelést tettek: „A borotvált csoport alanyainak arcán nagyobb arányban lehetett kimutatni bizonyos baktérium fajtákat.” Olyannyira, hogy a simára borotvált arcon háromszor akkora valószínűséggel fordultak elő kórokozó baktériumok, beleértve a Meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus baktériumot, mint a szakállal védett arcon.

Vajon mi lehet ennek a jelenségnek a magyarázata?

A tanulmány a következő választ adja: a borotválkozás mikrotraumát okoz a bőr felszínén, olyan sérülések keletkeznek, amelyek kedveznek a baktériumok szaporodásának.

Dr. Adam Roberts, a londoni University College mikrobiológusa még merészebb elmélettel állt elő, miután több szakállmintán végzett kísérletet. A tudós azt vette észre a szőrszálakról kitenyésztett 100 különféle baktériumot vizsgálva, hogy ezek közül néhány elpusztítja a többit. Mintha antibiotikus tulajdonságuk lenne. Úgy is mondhatnánk, vonta le a következtetést a tudós, hogy a szakállban található ellenanyagok küzdenek a fertőzés ellen.

Eggyel több érv a szakáll mellett.

A zsidó misztika szerint a szakáll az égi befolyásnak, a ránk hulló isteni áldásnak a szimbóluma. Bár a legtöbb vallásjogi vélemény szerint a borotválkozás bibliai tilalma csak a pengével való borotválkozásra vonatkozik, a misztikus tanításokat is szem előtt tartók (például a haszidok) soha nem vágják – még ollóval sem – a szakállukat.