Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy izraeli nagykövetségüket már idén májusban átköltözetik Tel-Avivból Jeruzsálembe. A hivatalos ceremóniát a zsidó állam függetlenségének 70. évfordulójára időzítik. A nagykövetség először a jeruzsálemi amerikai konzulátus épületében működik majd, és 2019-ben költözik át a végleges nagykövetségi épületbe, mely a főváros déli, Árnoná nevű negyedében kap helyet. Netánjáhu miniszterelnök üdvözölte a bejelentést, és elmondta, hogy a döntés nagyban emeli majd a függetlenségi ünnepségek fényét. A Palesztin Hatóságot irányító PFSZ (Fatah) terrorszervezet ezzel szemben felháborodásának adott hangot, és felszólította az iszlám nemzeteket, hogy akadályozzák meg az amerikaiak lépését. Az arabok különösen sértőnek tartják, hogy a költözést éppen Izrael kikiáltásának évfordulójára időzítették, mivel az számukra a “tragédia napja”, melyről minden évben erőszakos demonstrációkkal emlékeznek meg. A Gázai-övezetet uraló Hámász közleményében egyenesen hadüzenetet emlegetett.

A jeruzsálemi amerikai konzulátus

Kinevezik az első háredi bírónőt – a jeruzsálemi táblabíróságot irányítja majd

Az izraeli bíróságokon sok bírónő dolgozik, arra azonban idáig nem volt példa, hogy a szigorúan vallásos, háredi közösség egyik hölgy tagja kapott volna bírói kinevezést. Chávi Toker személyében azonban hamarosan hivatalba lép az első háredi bírónő, aki a jeruzsálemi táblabíróságot irányítja majd. A döntést az a kilenctagú bíróválasztó testület hozta meg, melynek tagja az igazságügyi miniszter, a kormány egy másik minisztere, egy kormánypárti és egy ellenzéki parlamenti képviselő, az ügyvédi kamara két tagja, valamint a legfelsőbb bíróság elnöke és két tagja.

Toker egy neves háredi családban nőtt fel Bnéj-Brákban, édesapja a litván háredi közösség nagyhatalmú vezetője, a néhai Menáchem Mán Sách rabbi egyik tanácsadója volt. Férje a neves jeruzsálemi tóraakadémia, a hevroni jesiva elnökének fia.

Chávi Toker eleinte a háredi lányoknak fenntartott Bét Jákov iskolahálózat egyik intézményében tanult, majd – ebben a társadalmi körben szokatlan módon – a jeruzsálemi Héber Egyetemre iratkozott be jogot hallgatni. Diplomázása után az Igazságügyi Minisztérium rendőrségi vizsgálati osztályán, majd a jeruzsálemi kerületi ügyész hivatalában dolgozott. A bírónő négy gyermek édesanyja, legidősebb fia a hadsereg Giváti hadosztályának háredi egységénél szolgál.

Ájelet Sáked igazságügyi miniszter még januárban ígéretet tett arra, hogy kinevez egy háredi bírónőt; ennek az ügynek kiemelt fontosságot tulajdonított. Korábban hírt adtunk róla, hogy az Egyesült Államokban már történt hasonló kinevezés.

Chávi Toker

Zsidó és arab családok közös fellépése a terror ellen

Egy merénylet zsidó és arab áldozatainak családjai fogtak össze, hogy rábírják a kormányt, hogy erélyesebben lépjenek fel a terroristák és azok ellen, akik a merénylőket támogatják. A Jeruzsálem észak-nyugati határában fekvő Hár Ádár település kapujában tavaly szeptemberben egy közeli palesztin faluból érkező munkás tüzet nyitott a biztonsági őrökre, és hármat közülük – két zsidót és egy arabot – megölt. A támadót a helyszínen lelőtték, házát később lerombolták. A napokban kiderült, hogy a terrorista holttestét titokban, az áldozatok családjainak értesítése nélkül visszaszolgáltatták a családjának. Ávigdor Lieberman védelmi miniszter ellenezte a lépést, de a legfelsőbb bíróság döntését végre kellett hajtani.

A gyilkos hősnek kijáró temetést kapott falujában. A PFSZ zászlóit lobogtató tömeg előtt a terrorizmus folytatására buzdító beszédek hangzottak el. A megmozdulást a Palesztin Hatóság tv-je is közvetítette. Az áldozatok családtagjai ezen a felvételen látták, hogy a Hár Ádárba naponta bejáró munkások közül is sokan részt vettek a gyilkosságot dicsőítő megmozduláson. Ekkor fogott össze a gyászoló Oszmán és Áris család, hogy a terroristák teremtésén részt vevő személyek izraeli munkaengedélyének visszavonását követeljék. “Ha ez nem történik meg, az az izraeli polgárok biztonságának veszélyeztetését jelenti. Nem lehet mentsége az izraeli hatóságoknak arra, hogy két lábon járó időzített bombákat engednek szabadon mozogni az izraeli városokban. Elképesztő, hogy az az ember, aki szombaton egy terrorista temetésén vesz részt és erőszakra buzdító beszédeket hallgat, vasárnap reggel beléphet egy izraeli településre, hogy ott dolgozzon.” – áll a felhívásban. A két család egy ügyvéd segítségével nyújtotta be a kérvényt a védelmi miniszternek és a hadsereg vezetőségének.

Hár Ádár

A legújabb orosz vadászgépek jelentek meg Szíriában

Izraeli kémműhold felvételei leplezték le a Szíriában állomásoztatott új orosz vadászrepülőgépeket. A gépek a jelenleg még tesztelés alatt ál Szuhoj Su-57-es típusúak, melyek felveszik a versenyt az Izraelben frissen rendszeresített, amerikai gyártmányú F-35-ös vadászrepülőkkel. Orosz katonai vezetők korábban már utaltak arra, hogy a szíriai beavatkozás remek lehetőség az új fegyverek kipróbálására. A felvételek a Latakiában épített orosz légibázisról készültek, ahonnan az Aszad elnökkel szembenálló lázadó csapatok ellen indítanak légitámadásokat. Vlagyimir Gutanov, az orosz parlament hadiipari bizottságának elnöke újságírók kérdésére válaszolva elmondta, hogy nem tudja megerősíteni az izraeli híreket, de ha azok igazak, akkor csak üdvözölni tudja, mert a vadászrepülőket valós háborús helyzetben lehet a legjobban tesztelni. Hozzátette azt is, hogy a csúcskategóriás repülőgépek szíriai jelenléte “elrettentő üzenet azon szomszédos országok vadászrepülőinek, melyek rendszeresen és hívatlanul hatolnak be a szíriai légtérbe”. Ez utóbbi kijelentés feltehetően az izraeli légierő akcióira utal. Izrael számos alkalommal csapott le az Irán által a libanoni Hezbollah terrorszervezet számára küldött hadiszállítmányokra és a határhoz közeli iráni bázisokra.

A kémműhold felvétele

zsido.com