A Világ Műemlékei Alapítvány (WMF) Szabadka meghökkentően szép, szecessziós zsinagógájának történelmét és építészetét bemutató, online kiállítást készített és nyitott meg. Az épületet évtizedek óta renoválják.

Csodálatos kupoláival, mozgalmas vonalvezetésével és fényűző ornamentikájával a zsinagóga az európai szecesszió egyik ékköve. Az 1902-ben elkészült épületet Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte. Terveiket először 1899-ben adták be a szegedi zsinagóga tervpályázatára, azonban akkor Baumhorn Lipót, budapesti építész győzedelmeskedett. Baumhorn monumentális neológ zsinagógája 1903-ban készült el Szegeden. A szabadkai zsinagóga szegedi terveiknek csaknem pontos mása. A páros neve fémjelzi a szabadkai Városházát, valamint egy palicsi (Palic) tóparti villát is.

A WMF először 1996-ban helyezte a veszélyeztetett történelmi emlékek listájára a zsinagógát, az Europa Nostra pedig 2014-ben tette a hét legveszélyeztetettebb épület közé.

Az elmúlt évtizedben a zsinagóga a WMF kiemelt projektjei közé tartozott. Elsősorban az épület külsejét és tetejét érintették a felújítási munkálatok, illetve restaurálták Róth Miksa üvegablakait is.

A magyar kormány ígéretet tett 1,6 millió euró adományozására a mára befejezett homlokzat helyreállítására, valamint egyéb külső munkálatokra, a környezet kitisztítására, kerítésre, világításra, illetve a zsinagóga teljes belső felújítására.

Az épület jelenleg zárva tart, megnyitása a belső munkálatok befejezése után, körülbelül két év múlva várható. A WMF reményei szerint a restaurálási munkák végeztével valóságos kiállítást is berendezhetnek az épületben a most útjára indított online kiállítás alapján.

Forrás: Jewish Heritage Europe