A francia miniszterelnök a Siratófal rabbijának írt levelében kifejtette, hogy Franciaország sosem fogja tagadni Jeruzsálem és a zsidóság történelmi kapcsolatát.

Samuel Rabinowitz rabbi korábban meghívta a francia miniszterelnököt Jeruzsálembe, hogy látogasson el a Siratófalhoz. A rabbi szerint ott a francia politikus könnyebben megértheti, mit jelent az a hely a zsidóság számára, illetve meggyőződhet arról is, hogy a muszlimok és a keresztények szabadon gyakorolhatják a hitüket a történelmi városban. „Ha a szentföldi béke fontos Önnek, akkor látogasson el a Siratófalhoz, amely a Templom-hegy alján található” – írta a meghívólevélben.

A levél része annak a diplomáciai törekvésnek, amellyel Izrael megpróbálja megakadályozni, hogy az UNESCO kiradírozhassa a Templom-hegy és a zsidóság történelmi és vallási kapcsolatát.

800px-Rabbi_S._Rabinovitsh

Ahogy arról korábban beszámoltunk az UNESCO rendszeresen tárgyal olyan határozatokat a Templom-heggyel kapcsolatban, amelyek semmilyen említést sem tesznek a helyszín és a zsidóság történelmi kapcsolatáról, annak ellenére, hogy ott állt a két Szentély közel ezer éven át és ami felé a zsidók a mai napik imádkoznak. A jeruzsálemi villamos építkezéssel kapcsolatban tavaly nyáron olyan állásfoglalást tettek közre, amelyből világosan kiderül, hogy az UNESCO-nál a Templom-hegyre kizárólag mint muzulmán szent helyre tekintenek, még a keresztény kötődéseket is figyelmen kívül hagyva.

Tavaly ősszel a palesztinok olyan tervezettel álltak elő, amely a Siratófalat az Al-Aksza mecset részeként a muzulmán területhez sorolta volna. A nemzetközi botrány hatására a javaslatot végül visszavonták. Ami nem jelenti azt, hogy feladták volna azt a törekvést, hogy a történelmet a nemzetközi szervezet segítségével írják át.

Két hete megírtuk, hogy ismét a jeruzsálemi Templom-hegy és a zsidó nép kapcsolatával foglalkozik az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális ügyekért felelős szervezete. Jordániai és palesztin szervezetek azt akarják elérni, hogy az UNESCO hivatalosan is jelentse ki: a zsidóknak nincs közük a Templom-hegyhez. A tervezet, amely csak “megszálló erőként” utal Izraelre, azt indítványozza, hogy szüntessék meg a zsidó jelenlétet a hegyen, mivel állításuk szerint az kizárólag a muzulmánok számára szent.

MIDEAST ISRAEL PALESTINIANS

Az izraeli külügyminisztérium azóta azon dolgozik, hogy ez a határozat – mely azzal is megvádolja a zsidó államot, hogy szisztematikusan rombolja a muzulmán szent helyeket – ne kapja meg az elfogadásához szükséges mennyiségű szavazatot. A voksolásra – melyen a 21 tagország képviselői lesznek jelen – az UNESCO Világörökség Bizottságának soron következő ülésén kerül sor.

A francia miniszterelnök úgy kerül a képbe, hogy azt az áprilisi határozatot, amely nemcsak figyelmen kívül hagyta a Templom-hegy és a zsidóság kapcsolatát, de még a Siratófalra is annak muszlim nevével hivatkozott, Franciaország is támogatta az UNESCO vezető testületében – emlékeztet cikkében a Jerusalem Post.

„Nincs kétség afelől, hogy ez a szavazás mélyen megsértette a zsidó embereket”- írta idézett levelében Samuel Rabinowitz rabbi a francia miniszterelnöknek.

Manuel Valls később elnézést kért ezért a szavazásért, amit most megismételt a Rabinowitz rabbinak írt válaszlevelében, hozzátéve, hogy az UNESCO határozat nyelvezete szerencsétlen volt. „Azt gondolom, hogy ezt el kellett volna kerülni, annak a szavazásnak nem szabadott volna megtörténnie”- szögezte le, majd kifejtette: Franciaország régi meggyőződése, hogy Jeruzsálem egyszerre szent helye a judaizmusnak, a kereszténységnek és az iszlámnak.

A francia miniszterelnök a rabbinak küldött levelében azt is írta, hogy Franciaország a békefolyamat megújításán dolgozik, mert szerinte éppen ennek hiánya tüzeli az erőszakot Jeruzsálemben.

Nem rég arról adtunk hírt, hogy Brazília is felülvizsgálná az áprilisi szavazást. Akkor a Brazilian Israelite Confederation nevű zsidó szervezet olyan kezdeményezésnek nevezte a dokumentum előterjesztését, mellyel az arab világ gyűlöletet kelt Izrael ellen. A brazil külügyminisztérium a legutóbbi nyilatkozatában már szintén bírálta a szöveget.

„Az a tény, hogy a határozat nem tesz utalást a zsidóság Jeruzsálemhez fűződő történelmi kötelékeire – különösen a Siratófalra, a judaizmus legszentebb szent helyére – olyan nagy hiba, ami részrehajlóvá és kiegyensúlyozatlanná teszi a szöveget” – szerepel a nyilatkozatban.

Munkatársunktól