A társulat már a Berlinbe tartó vonaton ült, amikor visszavonták az engedélyüket. Leszállás nélkül tértek vissza Tel-Avivba.

A közelmúltban olyan, 1937-ben keletkezett dokumentumok láttak napvilágot, melyek Göbbels és a tel-avivi Habima színház közötti kommunikációról tanúskodnak, mindössze egy évvel a Kristályéjszaka előtt. Joseph Göbbels Hitler propagandaminisztere volt 1933 és 1945 között. Berlin eleste után öngyilkos lett feleségével együtt, miután megmérgezte hat gyermekét.

 A Tel-Avivi Egyetem előadóművészeti dokumentációs központja által megtalált levelezés szerint a zsidó színtársulat nagyon közel állt ahhoz, hogy fellépjen a Harmadik Birodalomban.

A turné gondolata feltehetően azért született meg, mert a társulat tagjai olvasták Göbbels a húszas években megjelent egyik írását, melyben a náci párt későbbi főideológusa a tel-aviviak egyik előadását méltatta, és példának állította a német művészek elé. Mivel 1937 októberére már tervbe vettek egy párizsi utazást, ahol a nemzetközi vásár keretében álltak színpadra, táviratot küldtek Göbbelsnek, melyben egy berlini fellépés lehetőségéről kérdezték. Göbbels válaszában beleegyezését adta egy novemberi, berlini vendégszereplésre.

Abban az időben Berlinben már csak egy színház mutathatott be zsidó témájú darabot. A belegyezés egyik oka az lehetett, hogy ekkor még nem született döntés a zsidó nép kiirtásáról, és a náci vezetők a zsidók kitelepítését szerették volna elérni. Egy Palesztinából érkező, cionista színtársulat pedig növelhette volna a javarészt asszimilált német zsidók hajlandóságát az alijára. Göbbels például 1935 és 1937 között engedélyezte egy cionista propagandafilm vetítését Németországban, melyet csak zsidó nézők tekinthettek meg.

A társulat tagjai már a Berlinbe tartó vonaton ültek, amikor értesültek arról, hogy Hermann Göring, a náci párt egyik vezetője visszavonta az engedélyt. Később ő volt az, aki utasítást adott a zsidókérdés “végső megoldásának” megszervezésére.

A színészek Berlinbe érkezésükkor le sem szálltak a vonatról, hanem elindultak visszafelé.

Az érdekes levélváltás dokumentumait a Habima színház megalapításának 100 éves évfordulójára rendezett, hamarosan megnyíló kiállításon lehet megtekinteni. A társulatot 1918-ban alapították meg Moszkvában, az első, héber nyelven játszó társulatok egyikeként. 1928-ben települtek át az akkor brit mandátumterületnek számító Tel-Avivba. 1958-ban a Habima lett Izrael nemzeti színháza.

Bár a Habima 1937-es fellépése elmaradt, 2017-ben a német fővárosban is bemutatták az “Egyedül Berlinben” című darabjukat. A Hans Fallada novellája alapján készült előadás egy berlini házaspár életét mutatja be a második világháború alatt.

zsido.com

Forrás: JPost, Haaretz