Bernie Sanders 1941-ben született, szegény zsidó családban. Édesapja Lengyelországból vándorolt ki az Egyesült Államokba. Bernie Sanders politikatudományokból szerzett diplomát, számos antirasszista és háborúellenes mozgalomban volt aktív. Vermont kormányzója, majd szenátora. 2015-ben jelöltette magát az Egyesült Államok elnökválasztásán demokrata színekben – és így Hillary Clinton legnagyobb kihívójaként tartják számon.

Eddig a száraz adatok. Bernie Sanders, a szegény zsidó fiú esélyes rá, hogy Amerika első zsidó vezetője legyen. Sanders, ugyan nem titkolja zsidó származását, nem is olyan „nagy zsidó”, és Izraelről is kritikusan gondolkozik. Ám Bernie Sanders nélkül ma talán nem lehetnének köztéri chanuka gyertyagyújtások. Ő volt ugyanis az, aki Vermont kormányzójaként kiállt a köztéren felállított menórák védelmében – sőt, Vermont első köztéri chanukai gyertyagyújtásán ő maga lobbantotta fel a lángokat.

hátoldfal

Amikor Sanders-et függetlenként először kormányzóvá választották, ellenfelei biztosak voltak benne, hogy a csodával határos győzelmet többet nem tudja megismételni, ám csalódniuk kellett. És hogyan ünnepelte Sanders újraválasztását 1985-ben? Csatlakozott egy sokkal régebbi csoda ünnepléséhez, a helyi chábád központ Purim ünnepségéhez.

Sanders tetszését nem csak a Chábád ünnepségek nyerték meg. Lelkes nézője volt a Rebbe televízióban sugárzott fárbrengenjeinek és beszédeinek. Elsősorban a Rebbe oktatással kapcsolatos gondolatai ragadták meg – nem meglepő hát, ha egyike volt azoknak, akik szorgalmazták, hogy a Rebbe 81. születésnapját jelöljék ki az Oktatás napjának. Indoklásul utalt arra, hogy a Rebbe fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy demokratizálja az oktatást azáltal, hogy oktatási intézményeket alapított időseknek, nőknek és gyerekeknek. Kiemelte, hogy a Rebbe „felszabadította a gazdaságilag elnyomottakat és hátrányos helyzetűeket az oktatás által”. Érdekes, hogy az Oktatás napja mellett érvelő levelében még arra is utalt, hogy éppen azon a héten emlékeztek meg „Maimonidesz 850. születésnapjáról, aki lefektette az emberi szabadság alapelvét.”

A Rebbe meleg hangú levélben – melyet ma is őriz Sanders – köszönte meg elkötelezettségét, megáldva őt: „fontos és felelősségteljes pozíciójában sikerért az összes állampolgárának gyarapodására, mind anyagilag mind lelkiekben.”

hNEV9363262