A brüsszeli székhelyű Európai Rabbitanács (RCE) delegációja a napokban Izraelben járt, ahol napjaink meghatározó rabbijaival és zsidó vezetőivel találkoztak. A találkozókon az európai rabbik beszámoltak a tevékenységükről, valamint háláchikus és más aktuális kérdéseket vitattak meg.

Az ötfős delegációban részt vett a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője, Oberlander Báruch rabbi, az Európai Rabbitanács vezetőségi tagja, valamint Jirmijáhu Cohen rabbi, aki hosszú éveken keresztül volt a párizsi Bét Din elnöke, Jáákov Dovid Schmahl rabbi, az antwerpeni Bet Din dájánja, Michael Smerla rabbi Stassbourg rabbija, valamint Weisberger Moshe Tuvia rabbi, a Dob utcai ortodox hitközség egykori rabbija, aki jelenleg Izraelben segíti az Európai Rabbitanács munkáját.

Jichák Zilberstein rabbinál
Jichák Zilberstein rabbinál
A delegáció tagjai elsőkét Izrael Állam két főrabbiját, David Lau askenáz és Jichák Joszéf szefárdi főrabbit látogatták meg Jeruzsálemben. Ezután találkoztak napjaink egyik legnagyobb befolyású haszid vezetőjével, Jáákov Álter rabbival, a guri rebbével, aki nagyon szívélyesen fogadta a látogatókat.

Chájim Kanievsky rabbinál
Chájim Kanievsky rabbinál
Innen a küldöttség Bné Brákba utazott, ahol felkeresték Jiszráél Háger rabbit, a vizsnyici rebbét, majd Chájim Kanievsky rabbit, a litván zsidóság leghíresebb vezetőjét látogatták meg.

Yitzchák Yosef főrabbinál
Yitzchák Yosef főrabbinál
Az utazás második napján Netánjánra látogattak, ahol Cvi Elimelech Halberstam rabbit, a cánzi-kolozsvári rebbét keresték fel. Innen utaztak Cholonba, ahol Jichák Zilberstein rabbival, a híres könyvszerzővel találkoztak. Végezetül visszatértek Jeruzsálembe, ahol előbb Báruch Mordecháj Ezrachi rabbival, a Chevroni jesiva vezetőjével volt találkozójuk, majd az Óvárosban felkeresték Sálom Cohen rabbit, a Porát Joszéf jesiva fejét, aki a SÁSZ szefárdi vallásos párt spirituális vezetője.

Lau főrabbinál
Lau főrabbinál
Oberlander rabbi elmondta: nagy élmény volt, hogy ez alatt a két rövid nap alatt minden irányzat képviselőivel találkozhattak a haszid rebbéktől, a litván vezetőkön át a szefárd rabbikig. Kiemelte, hogy nem csak a magyar származású rabbik tanúsítottak komoly érdeklődést a magyar zsidóság helyzete iránt, és többen is aggodalmukat fejezték ki az utóbbi idők néhány fejleménye miatt, melyek a közösségeken belül történtek. „A cánzi rebbe azzal fogadott, hogy sokat hallottam Önről és munkájáról, pedig még soha eddig személyesen nem találkoztam vele.”

A cánzi-kolozsvári rebbénél
A cánzi-kolozsvári rebbénél
Mindenhol örömmel fogadták a rabbikat, mély beszélgetéseket folytattak, és megáldották további munkájuk.

 

Sálom Kohén rabbinál
Sálom Kohén rabbinál 
Báruch Mordecháj Ezrachi rabbinál
Báruch Mordecháj Ezrachi rabbinál