A 89 éves hölgy internetes adatbázisban teszi közzé a mikrofilmeken talált adatokat.

Clara Garbon-Radnoti Magyarországon vészelte át a holokausztot. Folyamatosan menekült, összesen 22 búvóhelyen rejtőzködött a csendőrök és a nyilasok elől. Apja, nővére és 31 unokatestvére odaveszett. Egy unokatestvére maradt életben, aki Izraelben él. A már 89 éves hölgy nem szívesen beszél az átélt borzalmakról, de megtalálta a módját, hogy a témával foglalkozzon: a zsidóktól elrabolt műtárgyakat és azok egykori tulajdonosait kutatja.

Az Oakland Countyban élő Garbon-Radnoti olyan, mikrofilmeken tárolt, egykori magyar hatósági feljegyzéseket olvas át tüzetesen, melyek a zsidóktól összeszedett értéktárgyakat listázzák. Az elmúlt évtizedben minden héten megjelent a Farmington Hills-i Holokauszt Emlékközpont könyvtárában, és a mikrofilmek felett görnyedve gyűjtötte az adatokat. Munkájában segíti kitűnő magyar, román és német nyelvtudása. Kutatásának eredményeit internetes adatbázisban teszi közzé, ahol 180 mikrofilm tartalmát írja le. Az eltulajdonított műtárgyak mellett mintegy 120 000 holokauszt-áldozat neve és egyéb adata is feltárult a dokumentumokból. A ma a világ legkülönbözőbb részein található, több mint 300 000 műtárgy elrablását bizonyító magyar kormányzati okiratok nagy segítséget jelentenek a leszármazottakat képviselő ügyvédeknek. A kincsek között olyan festők művei is szerepelnek, mint Van Gogh, Goya, Gauguin vagy Gustav Klimt.

„Amikor ráakadtam ezekre a dokumentumokra, majdnem felsikoltottam. Hatalmas munka a feldolgozásuk, hiszen óriási anyagról van szó. Az Egyesült Államokban élő embereket érdekli, hogy mi történt a felmenőimmel” – mondta az idős asszony.

„A holokauszt túlélői manapság már a nyolcvanas-kilencvenes éveiket tapossák. Ketyeg az óra, és itt nagyon bonyolult ügyekről van szó” – mondta Jonathan H. Schwartz ügyvéd, aki az eredeti tulajdonosoknak vagy örököseiknek próbálja visszaszerezni jogos tulajdonukat. Egy 2016-ban életbe lépett amerikai törvény alapján erre 2027-ig van lehetőség. Schwartz személyesen is érintett a történetben: nagyszülei Magyarországról vándoroltak az Egyesült Államokba a háború után. Az ügyvéd most történészek, túlélők és holokauszttal foglalkozó intézmények segítségével próbálja elérni célját. Garbon-Radnoti önkéntes munkája hatalmas segítséget jelent a számára. „Nagyon nehéz feladatra vállalkoztunk. Vannak családok, melyeket teljes egészében kiirtottak. A dokumentumok különböző nyelveken íródtak. Nem könnyű a művek eredetének bizonyítása sem. Vannak országok, például Magyarország, melyek rendkívül határozottan elutasítanak minden együttműködést, és megtagadják a műkincsek visszaszolgáltatását. Az időnk pedig egyre fogy. A túlélők száma csökken, az emlékek elhalványulnak. Én azonban úgy érzem, hogy akkora igazságtalanság történt, amit nem lehet annyiban hagyni”- mondta Schwartz.

„Garbon-Radnoti munkája egészen rendkívüli. Lerántja a leplet a magyarországi zsidóság kulturális örökségének elrablásáról. Ez a lehető legjobb bizonyíték, melyet valaha láttam. Nagyon ritka, hogy ilyen mennyiségű, korábban ismeretlen dokumentum kerüljön elő”- tette hozzá.

Schwartz neves ügyvédi irodákkal, intézményekkel és magánszemélyekkel összefogva szervezetet alapított Holocaust Art Recovery Initiative néven, hogy minél több művészeti alkotás a jogos tulajdonosához kerülhessen.

Garbon-Radnoti saját családtagjai nevére is rábukkant az iratok között. „Rögtön felismertem a nagynéném nevét és lakcímét. Fel voltak sorolva az eltulajdonított tárgyak: ‘Egy darab sodrófa, négy darab konyhaszék, egy darab konyhaasztal, stb, stb. Hátborzongató érzés volt” – mondta.

A kormányok ellenállása mellett az elrabolt műtárgyakat őrző múzeumok sem hajlandóak visszaszolgáltatni egyes kiállítási darabjaikat. Obama elnök emiatt hozott egy törvényt, mely az ilyen intézményekkel szembeni fellépést könnyíti meg.

„Amikor az elrabolt műkincsekért küzdök, nemcsak az örökösöknek segítek, hanem az egész zsidó népnek. Tudósokkal, történészekkel, családfakutatókkal dolgozom együtt és nyújtok számukra jogi segítséget, hogy eredményt érhessünk el. Ezzel némileg helyreállítjuk az áldozatok elvett méltóságát, illetve azokét is, akik túlélték a borzalmakat, de mindenük odaveszett” – mondta Schwartz.

zsido.com

Forrás: The Detroit News

 

Megszakítás