Két részletben, összesen 106 millió forinttal támogatja a magyar kormány a szecessziós zsinagóga felújítását Szerbiában.

A csodálatos, szecessziós stílusban épült zsinagóga restaurálása a végéhez közeledik. Idén 49 millió forintot, jövőre pedig további 57 milliót ad a munkálatokhoz Magyarország – számol be róla a jewish-heritage-europe.eu. A zsinagógát 1902-ben adták át, két budapesti építész, Jakab Dezső és Komor Marcell tervei alapján épült, akárcsak a városháza és más épületek a vajdasági városban.

Az 1970-es évek közepe óta folyamatosan zajlottak munkák a zsinagógában, de csak az utóbbi években gyorsult fel a helyreállítás. Az elmúlt évtizedekben a zsinagóga bekerült a World Monuments Found és a Jewish Heritage Program kiemelt projektjei közé, ezért több forrásból is kapott támogatást. Az épület belsejének felújítása egy éve kezdődött el, miután a külső munkákkal teljesen elkészültek.

A zsinagóga a szabadkai önkormányzat tulajdonában van, de egy megállapodás alapján az együttműködésbe bevonták a helyi zsidó közösséget és a Magyar Nemzeti Tanácsot.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu