Az asztalnyi kőtömb két évezreden át őrizte titkát, azokból az időkből, amikor még állt a Második Templom Jeruzsálemben. A tudósok szerint fontos pillanatképet őrzött meg a múltból.

A tömb a Magdala kőként lett ismert, 2009-ben került elő a Tiberias-tó közelében egy építkezés során. A régészek rutinszerűen kivonultak megvizsgálni a leleteket és megállapították, hogy egy jó állapotban megmaradt zsinagógára bukkantak az I. századból, ahol a Magdala kő volt az igazi kuriózum.

„Odamentem hozzá és nem tudtam elhinni, amit láttam, három órán keresztül csak bámultam” – idézi fel az első találkozást Rina Talgam a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora. A faragott kőtömb egyfajta három dimenziós ábrázolása Heródes templomának, ami 70-ben elpusztult. A kő ábrázolásai szerint már korábban létezett egy kisebb templom a nagyobb területén, egy hely, ahol „Isten tartózkodott”– olvasható a nytimes.com írásában.

A kő azért került a távolabbi terülten található zsinagógába, hogy az ottani közösséget közelebb hozza spirituálisan a jeruzsálemi templomhoz, ami szintén fontos megállapítása a kutatóknak.

 

Kép: nytimes.com

Megszakítás