Rendhagyó konferenciát rendeztek a spanyolországi Gironában. Olyan lubavicsi küldöttek gyűltek össze a világ minden tájáról, akik apró, elszigetelt közösségeket szolgálnak, távol a nagy zsidó centrumoktól.

A 45 résztvevő 26 országból érkezett, Görögországtól Angoláig. A legkevesebbet, mintegy száz kilométert a barcelonai küldött, David Liberson rabbi utazott, a legtöbbet Laima Barber rabbi, aki a 8800 km távolságra fekvő Mauritius szigetéről érkezett.

Többen közülük csak az elmúlt években kezdték meg tevékenységüket állomáshelyükön. Gyakran ők városuk, vagy akár országuk egyetlen rabbijai. 2016-ban Krétán, Rodoszon, a ciprusi Aiya Napában és a rendezvények helyet adó katalóniai Gironában nyílt Chábád-központ, a közelmúltban pedig Laoszban. Az egyik résztvevő, Mendel Beitz rabbi pedig idén nyáron kezdi meg munkáját Ibiza szigetén.

Mezuzát tesznek az angolai Chábád-központ bejáratára

A háromnapos konferencia során az egybegyűltek a szegényes infrastruktúrájú környezetben működtethető zsidó oktatás lehetőségeiről, az egzotikus vidékekre látogató zsidó turisták igényeiről, a gazdasági nehézségekről és az antiszemitizmusról beszélgettek. A találkozón jelen volt Charles Puigdemont, a katalán autonóm régió elnöke, korábbi geronai polgármester.

A gironai Chábád-ház megnyitója

“Ez egy különleges találkozó, nem olyan, mint a szokásos, területi konferenciák. Voltak, akik 8-9 órát repültek, hogy ideérjenek. A földrajzi távolságok ellenére azonban mindannyiunknak hasonló kihívásokkal kell megküzdenünk. Bár nem vagyunk magányosak, de azért egyedül vagyunk.” – mondta Eli Rosenfeld rabbi, aki feleségével, Reizellel vezeti a Lisszabon melletti Cascais Chábád-központját Portugáliában.

Forrás: Arutz7