Párizsban tárgyalt az izraeli miniszterelnök.

Emmanuel Macron óva intette kedden az iráni atomprogramban érintett mindent felet a feszültség fokozásától, mert az szerinte konfliktushoz vezethet. A francia elnök néhány órával azután fogadta hivatalában Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, hogy Irán jelezte: megkezdi az urándúsító kapacitásának növelését célzó folyamatot.

“Van egy kölcsönös feszültségnövelés és arra kérek mindenkit, hogy stabilizálja a helyzetet és ne engedjen az eszkalálódásnak, mert az csak egyetlen dologhoz vezethet: konfliktushoz” – mondta a francia államfő Benjámin Netanjahúval tartott közös sajtótájékoztatóján az Elysée-palotában.

Az izraeli miniszterelnök korábban úgy vélte, hogy az iráni döntés célja Izrael megsemmisítése, Emmanuel Macron szerint viszont az iráni bejelentés nem sérti a 2015-ben aláírt iráni nukleáris megállapodást.

“Megismételtem az izraeli miniszterelnöknek azt az alapvető meggyőződésemet, amelyet az európai partnerek is osztanak, hogy meg kellene őrizni a  2015-ös megállapodást az iráni nukleáris programról a régió nukleáris tevékenységének ellenőrzése céljából” – fogalmazott Emmanuel Macron. Megerősítette, hogy szerinte azt ki kellene egészíteni egy újabb megállapodással, amely Iránnak a ballisztikus, a 2025 utáni nukleáris tevékenységre, valamint a regionális szerepére vonatkozna.

A megállapodás megőrzésére törekedő európai országok jelenleg egyszerre vannak iráni és amerikai-izraeli nyomás alatt, miután Donald Trump amerikai elnök májusban bejelentette: országa kilép az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodásból, és újra életbe lépteti a korábban felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Az egyezmény többi aláírója, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kína, Oroszország, valamint az Európai Unió azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy kitartanak az egyezmény mellett, amíg Irán is így tesz.

Irán azonban kedden arról értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy megkezdi az urándúsító kapacitásának növelését célzó folyamatot. Szakértők szerint Teherán a bejelentéssel nyomást akar gyakorolni az Európai Unióra, hogy tegyen eleget korábbi ígéreteinek, és az amerikai szankciók ellenére se mondjanak le iráni befektetéseikről az európai vállalatok.

“Nem kértem Macron elnöktől, hogy lépjen ki a megállapodásból. Úgy vélem, hogy a gazdasági realitások fogják ezt a kérdést rendezni” – mondta  Benjámin Netanjahu arra utalva, hogy az újabb amerikai szankciók azokat a vállatokat is fenyegetik, amelyek kereskedelmi kapcsolatokat tartanak fenn Iránnal. Az izraeli miniszterelnök szerint a világon jelenleg a legnagyobb fenyegetést az olyan radikális iszlamista rezsimek kezében lévő nukleáris fegyverek jelentenék, mint amilyen Irán.

MTI/zsido.com