Az izraeli elnök az antiszemitizmus újjáéledése ellen emelt szót Franciaországban

Az antiszemitizmus újjáéledése ellen emelt szót csütörtökön Párizsban Reuven Rivlin izraeli államelnök, amikor a francia-izraeli diplomáciai kapcsolatok hetvenedik évfordulója alkalmából megnyitotta a második világháborúban zsidókat mentő diplomatáknak, köztük a Magyarországon tevékenykedő svéd Raoul Wallenberg emlékének szentelt kiállítást a francia külügyminisztériumban.

„Néhány tucat – ritkaságszámba menő – bátor diplomata jelentette a remény pislákoló lángját a soá szörnyű sötétségében” – fogalmazott beszédében az izraeli elnök. „Készen álltak a posztjukat, a javaikat, sőt még a saját és családjuk életét is kockáztatni 200 ezer zsidó megmentésével” – tette hozzá. „Örökre bebizonyították, hogy az embereknek, az állami képviselőknek és a népeknek is megvan a képességük és feladatuk is választani” – hangsúlyozta Reuven Rivlin.

A kiállítás 34 olyan diplomata pályáját mutatja be, köztük Raoul Wallenbergerét, akik útleveleket és vízumokat adtak üldözött zsidóknak és ezért Izrael Igazakként ismerte el őket.

„A soára emlékezni nem egyszerűen a halottak iránti tisztelet és hűség kötelessége, hanem feladat is az élők megóvása érdekében” – fogalmazott a megnyitón Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter. A francia diplomácia vezetője arról is beszélt, hogy a Francia Köztársaság területén támadások értek zsidókat, ezért sokan azt választják, hogy eltitkolják a származásukat. „Az elmúlt években, férfiakat, nőket, gyereket öltek meg csak azért, mert zsidók. Időnként nehézségekbe ütközik a holokauszt történetének tanítása. (…) Ilyen riasztó helyzetben az állam keze soha nem remeghet és biztosíthatom önt, elnök úr, arról, hogy nem is fog” – mondta Jean-Yves Le Drian.

Reuven Rivlin arra hívta fel a figyelmet, hogy „a neofasiszta jobboldali erők megerősödése miatt az európai vezetőknek az antiszemitizmus minden formája elleni küzdelemre fel kel szólítaniuk”. Kijelentette, hogy az „anticionizmus is antiszemitizmus”.

Az izraeli államelnököt szerdán este fogadta hivatalában Emmanuel Macron francia államfő, aki megerősítette eltökéltségét az antiszemitizmus elleni küzdelem folytatására. Az antiszemitizmust a köztársasági értékek megtagadásának nevezte a francia elnök.

Reuven Rivlin és Emmanuel Macron méltatták az Izrael és Franciaország közötti szilárd viszonyt, de a francia elnök nem tagadta, hogy „egyes kérdésekben vannak nézeteltérések”.

A francia kormány 2018. őszi adatai szerint az országban 70 százalékkal nőtt az antiszemita cselekmények száma 2018 első kilenc hónapjában az előző évhez képest, s emiatt a zsidó szervezetek különleges intézkedéseket kértek „a társadalmat támadó rákbetegség” megfékezésére.

MTI/zsido.com

Megszakítás