A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából, a Jewish Agency for Israel és a World Zionist Organization közösségi média kampányt indított az áldozatok emlékére.

Az „Örökké az ő nevükben” kampány a közösségi médiát kívánja felhasználni arra, hogy a fiatalabb nemzedéket ráébressze a XX. század egyik legsúlyosabb bűntettének nagyságrendjére – írja a jns.org.

A felhasználók úgy állíthatnak emléket a holokauszt áldozatainak, hogy egy speciálisan erre a célra készített filterrel együtt feltöltik Instagram történetükbe a meggyilkolt 6 millió zsidó egyikének nevét.

„A holokauszt túlélői a szemünk láttára fogynak, és hamarosan nem marad senki, aki beszélhetne a Soá borzalmairól. Ezért erkölcsi kötelességünk, hogy a fiatalabb generációt arra ösztönözzük, hogy meghallgassa, megbecsülje és tovább mesélje a hősök és áldozatok történeteit az elkövetkező generációk számára” – mondta Amira Ahronoviz, a Jewish Agency for Israel főigazgatója.

A World Zionist Organization elnöke Jaakov Hagoel arról beszélt: a világszerte növekvő antiszemitizmussal párhuzamosan gyakran történnek kísérletek a holokauszt eseményeinek tagadására és elferdítésére is.

„Felszólítom a kormányokat szerte a világon, hogy kötelezzék el magukat a holokauszt emlékének megőrzése és a zsidó közösségek biztonságának fenntartása mellett. Minden zsidó megérdemli, hogy félelem nélkül élhessen” – mondta.

A szovjet Vörös Hadsereg 1945. január 27-én szabadította fel az auschwitzi koncentrációs tábort, ezért tartják ma az emléknapot.