A budapesti gettó emlékfalánál délelőtt 11 órakor botlatókövet helyeztek el az EMIH rendezvényén.

A központi megemlékezést délután tartják Budapesten, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhelynél, ahol Trócsányi László igazságügyi miniszter mond beszédet. A dokumentációs központban délelőtt 10 órától 18 óráig rendkívüli történelemóra és tárlatvezetés zajlik iskolás csoportoknak.

A budapesti gettó emlékfalánál délelőtt 11 órakor botlatókövet helyeztek el.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) rendezvényén Hegyi Tibor emléke előtt tisztelegtek, aki 1911-ben született és 1942. december 16-án hunyt el a Jablocsnoje munkatáborban, munkaszolgálat során.

Szolnokon a botlatókövek mentén sétálnak a megemlékezők az egykori zsinagógához. Makón a megemlékezésen a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon című projekt várost érintő beruházásait is bemutatják, továbbá átadják a makói zsidóság emlékéért elismeréseket.

Az Országgyűlés 2000-ben meghozott döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

MTI 

Megszakítás