12 év után ellenzékbe kerülhet a Netanjahu vezette jobboldali Likud párt, ha az őt elutasító, ugyanakkor erősen megosztott tábornak a következő hetekben sikerül koalíciós kormányt felállítania. Ha nem sikerül, akkor jöhet az ötödik választás.

Netanjahu a március 23-i, két éven belül negyedik parlamenti választások után kezdett tárgyalásokat a többi jobboldali párttal, majd négy héttel ezelőtti felkérése óta hivatalosan is megpróbálta tető alá hozni újabb koalícióját, de mindeddig sikertelenül.

A választásokon ugyanis csak 58 mandátumot szereztek a kneszet 120 helyéből a Netanjahu miniszterelnökségét elfogadó jobboldali és vallásos pártok, melyek közül a Vallásos cionisták párt nem fogadja el a Raam nevű, és Netanjahu kormányfői szerepe ügyében semleges, arab párt koalíciós részvételét, sőt külső támogatását sem. Ezért Netanjahu nem képes a Raam segítségével 61 fős, kormányzati többséget szerezni.

Benjámin Netanjahu tegnap olyan rotációs kormányzást ajánlott a hét mandátumot szerző Jobbra (Jamina) nevű párt vezetőjének a csatlakozásáért cserébe, amely szerint elsőként Naftali Bennet lehetne egy évig a miniszterelnök, de a Jobbra elnöke visszautasította az ajánlatot arra emlékeztetve a kormányfőt, hogy pártja csatlakozása esetén sincs meg a kormányalakításhoz szükséges többsége.

Rivlin az eddigi sikertelen kormányalakítási próbálkozások után elvileg újabb két hetet adhat Netanjahunak, vagy felkérhet egy másik miniszterelnök-jelöltet, vagy átadhatja a kormányalakítás feladatát a kneszetnek, ahol a már felkértek kivételével bármely képviselő megpróbálkozhat koalíció létrehozásával, ha legalább 61 képviselő az aláírásával támogatja ebben.

Ha senki sem lesz képes negyedszer sem a kormány felállítására, akkor ötödször is választásokat írnak ki Izraelben várhatóan ősz elejére. A Háárec című újság értesülése szerint Reuven Rivlin államelnök csak szerdán dönt az esetleges újabb kormányalakítási megbízatásról, és valószínűleg Jaír Lapidot, a Van Jövő (Jes Atíd) nevű centrista párt vezetőjét nevezi meg kormányfő-jelöltnek. 

Egyelőre nem világos, hogy Lapid képes lesz-e végrehajtani ezt a feladatot. Korábban ő is fölajánlotta Bennetnek csatlakozásáért a rotációs kormányzást, amelyben Bennet lenne az első kormányfő, és már napok óta intenzív háttértárgyalások folynak a Likud nélküli kabinet irányelveiről és a tárcák elosztásáról.

Ha Netanjahu ma éjfélig nem tud koalíciót létrehozni, akkor a következő időszakban várhatóan megpróbálja megakadályozni riválisainak hasonló lépéseit. Ha Lapidnak sem sikerül a kabinet felállítása, akkor az izraeli törvények szerint a leköszönő kormány átmeneti kormányként hivatalban marad Netanjahuval az élén a parlamenti választásokig, majd az új kormány megalakulásáig.

MTI/zsido.com