Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Az ortodox önkéntesek segítségével működő izraeli mentőszolgálat, az Ichut Hácálá új taggal bővítette poszttraumás egységét: ő Lucy, a spániel, aki a balesetet szenvedett vagy valamilyen tragédiát átélt páciensek és családtagjaik megnyugtatásával foglalkozik. „Gyakran előfordul, hogy érzelmileg és pszichológiailag stabilizálnunk kell egy pácienst, mielőtt a kezelést megkezdhetnénk. Erre a feladatra kiválóan alkalmas egy kutya, mely nagyszerűen segíti levezetni a feszültséget és megnyugtatni a felzaklatott embereket. Különösen igaz ez gyermekek és idősek esetében. Hamarosan két új kutyával bővül tovább a csapatunk.” – mondta Miriam Ballin, a pszichotrauma egység vezetője.

Lucyt elsősorban ott vetik be, ahol sok sérülttel járó szerencsétlenség történt. A négylábú elvonja a traumát átélt emberek figyelmét a szörnyűségekről, illetve jelenlétével és testi kontaktusával megnyugtatja a sokkot kapott túlélőket és szemtanúkat, akik az állat segítségével újra felvehetik a kapcsolatot a külvilággal.

Mind Lucy, mind tulajdonosa, a Hácálában önkénteskedő Bátjá Jáfe a jeruzsálemi Héber Egyetemen végezték el a megfelelő kurzusokat. „Az egyik legfontosabb dolog, amit megtanultam, hogy az állatok nem ítélkeznek az emberek felett. Vannak, akik nem szívesen beszélnek a mentőegység tagjaival, de a kutya közeledését elfogadják. Lucy engedi, hogy megsimogassák, és ennek segítségével a sokkot kapott emberek visszanyerik a biztonságérzetüket, és hajlandóvá válnak ismét felvenni a kontaktust a külvilággal.” – mondta Jáfe.

 „Az emberek mindig szívesen fogadják a láthatósági mellénybe öltöztetett mentőkutyát. Ezzel együtt vannak olyan társadalmi csoportok – harediek, arabok -, melyek idegenkednek a kutyáktól, így bizonyos esetekben nem Lucy nem tart velünk, mert több kárt okozna a jelenléte, mint hasznot.” – tette hozzá.

Lucy és gazdája

Hősként ünneplik a terroristát

Három embert sebesített meg egy arab fiatal a jeruzsálemi óvárosban szombat délután. A támadó két jesivatanulót szúrt meg, majd az üldözésére induló biztonsági erők elől egy épületbe menekült, ahol a nyomában behatoló határrendészek egyikét megsebesítette, ezután lelőtték. Az áldozatok könnyebb sérüléseket szenvedtek. A merénylet után helyi arabok köveket és gyújtóbombákat dobáltak a rendfenntartók felé, akik a támadókat könnygázzal futamították meg. A rendzavarást követően lezárták az óváros kapuit, és több embert letartóztattak. Az elkövetőt azonosították: a 17 éves Ahmed Zahlr Razel Sechemből érkezett a fővárosba. Szombat éjjel a hadsereg ellátogatott otthonába, és kihallgatta családtagjait. Számos arab közösségi oldalon már hősként ünneplik a terroristát. A héten ez volt a második támadás az óvárosban: szerdán egy arab nő próbálta leszúrni a harárrendészeket, de lelőtték, mielőtt kárt okozott volna bárkiben. A hatóságok attól tartanak, hogy a közelgő peszách ideje alatt megszaporodhatnak a zsidók elleni támadások.

Új település a zöld vonalon túl

Netánjáhu ígéretet tett arra, hogy hamarosan új települést építenek a „zöld vonalon” túl, a bibliai Siló közelében, a lerombolt Ámona fedél nélkül maradt lakói számára. Új települést már húsz éve nem alapítottak Jehuda és Somron területén, és a már meglévők bővítése is folyamatos politikai vitákat gerjesztett. A miniszterelnök elmondta, hogy Trump elnök is beleegyezését adta a tervre. Az Európai Unió és az ENSZ természetesen azonnal nemtetszését fejezte ki.

Netánjáu azt is elmondta, hogy az amerikai elnök ragaszkodik ahhoz, hogy a jövőben kizárólag a már létező települések határán belül, esetleg azok közvetlen közelében építkezzenek. Ez egyfelől nagy előrelépés az Obama kormányzat politikájához lépest, mely bármilyen, „zöld vonalon” túli izraeli építkezést azonnal és határozottan elítélt, azonban csalódás azok számára, akik azt remélték az új elnöktől, hogy semmilyen gátat nem szab majd Izrael számára. „Az amerikai kormány világossá tette: a [Jehudában és Somronban álló zsidó] települések nem jelentik a béke akadályát, azonban a korlátlan építkezések nem segítenék elő a béketeremtést. Az izraeli kormány elfogadta, hogy a jövőben olyan építési tervet támogat, mely tekintettel van amerikai elnök aggodalmaira” – nyilatkozta egy amerikai kormánytisztviselő. Az amerikaiak úgy fogalmaztak, hogy nem rajonganak a települések bővítéséért, de hajlandóak együtt élni vele, és nem kívánják azokat szankcionálni.

Építkezés Jehudában

Energiát csinálnak a szeméthegyből

Hulladék feldolgozó erőművet avattak a Tel-Aviv melletti, egykori Chirija szeméttelepen. Az ország központi régiójában az évtizedek alatt valóságos heggyé emelkedett szeméthalom rehabilitációja már évek óta zajlik. A területre ma már rá sem lehet ismerni, gyönyörű zöld, Áriel Sáron egykori miniszterelnök nevét viselő park fogadja a látogatókat. Az új erőmű a szemétből üzemanyagot állít elő, amit a közeli Neser cementgyárban használnak fel. Az üzem naponta 1500 tonna szemetet képes feldolgozni, ez a központi Gus Dán régió szeméttermelésének fele. Ebből a mennyiségből 500 tonna üzemanyag készül, ami a cementgyár napi energiaszükségletének 20%-át fedezi. Az erőmű a legnagyobb és legfejlettebb ilyen üzem a világon, melynek működése javítja majd a környezetszennyezéstől sújtott Tel-Aviv környéki területet.

A megújuló szeméttelep
Megszakítás