Miri Regev, az izraeli kultúráért és sportért felelős miniszter, aki egyben az állami ünnepségeket szervező bizottság feje is, vasárnap bejelentette, hogy Hani Lifshitz rebecen, a katmandui Chábád-központ társigazgatója kapja a megtiszteltetést, hogy fellobbantsa a fáklyát, mely az izraeli hősi halottak emléknapjának (jom házikáron) végét és az azt követő függetlenség napjának (jom háácmáut) kezdetét jelzi.

A függetlenség napján idén Izrael Állam kikiáltásának 72. évfordulójára emlékezünk. E napot – járványmentes években – nagyszabású állami ünnepségek kísérik, illetve a vallásos-cionista közösségekben vallási ünnepnapként tartják számon. A fáklya fellobbantását minden évben olyan egyénekre bízzák, akik életművükkel példát mutatnak.

 „Örömmel jelenthetem, hogy Hani Lipshitzre esett a választásunk, ő lobbanthatja fel a fáklyát Izrael 72. függetlenségi napjának tiszteletére. Hani Lipshitz, a nepáli Katmanduban szolgáló Chábád-küldött, a másokkal való törődés, a vendéglátás és a zsidó nép iránt érzett szeretet szimbóluma, amely annyira jellemző a világ minden pontján megtalálható Chábád-központokra is. Hani húsz évvel ezelőtt alapította meg a katmandui Chábád-központot, a másokról való gondoskodás, a szükséget szenvedők és a bajba kerültek megsegítésének jelképét, ahol már több tízezer izraeli és a világ más országaiból érkező zsidó találhatott meleg otthonra, és amely az izraeli társadalom minden szegmensének találkozóhelyévé vált” – indokolta választását Regev.

 „Hani hűen valósítja meg a néhai Lubavicsi Rebbe vízióját és az általa működtetett Chábád-központ mind nyugodt, mind vészterhes időkben az emberek rendelkezésére áll. Hani és férje odaadóan és szeretettel gondoskodik másokról, ahogy a világszerte szolgáló többi lubavicsi küldött is. A Chábád-központokban megvalósul a zsidó nép egysége, tartozzanak is bármely közösséghez az oda betérők. A Chábád-központok biztos pontot nyújtanak minden zsidónak, minden időben, a világ bármely sarkában, s ez napjainkban, a koronavírus árnyékában, még fontosabbá vált” – tette hozzá a miniszter, aki elmondta azt is, hogy idén a függetlenség napi ünnepség központi témája az izraeli társadalom különböző szegmenseinek egymással való kapcsolata lesz.

zsido.com

Forrás: Arutz7