A hazai szélsőjobb meg van győződve arról, hogy a világ 50 legbefolyásosabb embere mind zsidó. Azért ennyire nem jó a helyzet. A Jerusalem Post megjelentette a legbefolyásosabb zsidók idei listáját. Soros György még csak rajta sincs 🙁

A listán olyan férfiak és nők szerepelnek, aki 2014-ben a legnagyobb befolyással voltak a világra, és akiknek lehetősége van a következő évben a legtöbb változást elérni. A listán politikusok, tudósok és üzletemberek mellett egy lubavicsi rabbi is helyet kapott.

A lista élén Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke áll, míg az államelnök Reuven Rivlin a 7. helyet szerezte meg. Csak a 10. helyet szerezte meg minden magyar szélsőjobboldali kedvelt mumusa, a Zsidó Világkongresszus elnöke, a Magyarországon is jól ismert Ronald Lauder.

A lista 34. helyére egy lubavicsi került: Berel Lazar, Oroszország főrabbija és a Független Államok Közössége Rabbi Szövetségének vezetője. A Jerusalem Post „Oroszország juhász-chábádjának” nevezte a Lazar rabbit jellemzésében, amiben többek közt ez olvasható: „Ha valaki a poszt-szovjet zsidóságra gondol, az egyik szervezet, ami eszébe juthat az a chábád hászid mozgalom, amelynek orosz ágát Berel Lazar rabbi vezeti.”

Lazar rabbi 1964-ben született Olaszországban, a milánói chábád küldöttek gyermekeként. Édesanyja Magyarországon született és családjával együtt a holokauszt után menekült el az országból. Lazar rabbi 25 évvel ezelőtt költözött Oroszországba – nagyjából akkor, amikor sógora és a húga, Oberlander Báruch rabbi és Bastheva rebbecen Budapestre érkeztek a chábád küldöttekként.

LazarLazar rabbi hamar aktív részese lett az oroszországi zsidóság életének, és 2000-ben főrabbivá választották. Vezetése alatt felvirágzott a kommunizmus idején elnyomott zsidó élet, mára újra zsinagógák, iskolák és kulturális központok százai szolgálják az orosz zsidóságot. A Jerusalem Post kitér arra is, hogy Lazar rabbi „hivatali ideje nem volt ellentmondásoktól mentes”, célozva azokra a kritikákra, melyek a Vladimir Putyinnal való szoros együttműködését érik. Ugyanakkor a kényes orosz-ukrán viszony ellenére is támogatást nyújtott az ukrajnai zsidó közösségnek.

A 42. helyet Rachelle Fraenkel, a vallásos nőoktatás egyik izraeli vezéralakja nyerte el, aki azután vált világszerte ismertté, hogy fiát, Naftalit, két társával együtt elrabolták és meggyilkolták a hámász terroristái. Fraenkel őszinteségével és lenyűgöző tartásával a zsidó összefogás példaképévé vált.

A Nobel-díjas Elie Wiesel a 45., a Cleveland Cavaliers kosárlabdacsapattal a mai napon NBA nagydöntőbe jutó David Blatt a 40. helyet foglalta el a listán.

Végül, hogy a szélsőjobbos összeesküvés hívőknek is maradjon valami vigasz, a lista második helyére Janet Yellen, az amerikai FED elnöke került, így ő lett a világon a legbefolyásosabb zsidó nő.

SZS

Kép: jpost.com