Lövöldözés Kfár Chábád mellett

A Ben-Gurion repülőtér közvetlen közelében fekvő, lubavicsi hászidok által lakott településen lövések zaja zavarta meg az éjszakai nyugalmat.

A lakosok riasztották a rendőrséget, amely nagy erőkkel szállt ki a helyszínre és még egy helikoptert is bevetettek, hogy a közeli citrusligetet pásztázza az elkövetők után kutatva. A rendőröket a település önkéntesei segítették. Hamarosan egy gépkocsira lettek figyelmesek, majd ezt követően ráleltek a gazdájára is. Az arab férfi autóját átkutatva egy M-16-os gépkarabélyt és nagy mennyiségű lőszert találtak.

“Miután valaki tüzelni kezdett Kfár Chábád felé, azonnal riasztottuk az önkénteseinket és a rendőrséget. A közeli ültetvénynél egy járművet pillantottunk meg. Követni kezdtük. Egy idő múlva egy arab férfi szállt ki belőle. Egy automata fegyver és egy pisztoly volt nála. Körbevettük és megállásra kényszerítettük. Megtaláltuk az M-16-ost is, amiből a lövéseket leadta” – mondta Mose Gutman a településen működő önkéntes biztonsági csoport vezetője.

A rendőrök letartóztatták a férfit és kihallgatásra vitték, a járművet lefoglalták. A nyomozás eredményét még nem közölték, de Kfár Chábád lakói úgy vélik, hogy nem terrortámadásról volt szó, hanem köztörvényes bűncselekményről. Feltehetően egy illegális fegyverkereskedő mutatta be portékáját a kuncsaftjainak.

Bár az előző lubavicsi rebbe, Joszef Jicchák Schneerson rabbi által, 1949-ben alapított Kfár Chábád békés kistelepülésnek számít, a lakosoknak jó okuk van, hogy elővigyázatosak legyenek. 1956. április 11-én, ijár hónap újholdján az egyiptomi vezetés által kiképzett és felfegyverzett terroristák támadtak a narancsligetekkel körülvett Bét Széfer Lámeláchá esti imát mondó 50 diákjára és tanáraira. A villany hirtelen kialudt, lövések hasítottak a csendbe, majd az egyik tanár, egy fiatal jesivatanuló, Szimchá Silberstrom hangja: mindenki azonnal hasra! Az ajtón át besüvítő golyók végül öt imádkozó gyermek és egy tanár életét vették el. A merénylet megrázta a fiatal közösséget és az egész országot. A földön fekvő, véráztatta imakönyv és a vérrel borított padló képe a merénylet szörnyűségét szimbolizálta mindenki számára.

Egy évvel később a falu közelében fekvő citrusligetben sétálva támadtak egy jesivatanulóra. Megcsonkított holtteste napokkal később került elő.

“Az elkövető motivációjától függetlenül azt követeljük a rendőrségtől, hogy növelje jelenlétét és tevékenységét a környéken. A citrusligetekre sokan senkiföldjeként tekintenek és ez veszélybe sodorhat minket. Nem akarjuk, hogy olyan események történjenek meg itt, mint amilyeneket Lodban láttunk” – utalt Gutman a közeli nagyvárosban kitört pogromokra, melyek során az arab lakosok zsidó szomszédaikra támadtak a legutóbbi gázai hadművelet alatt.

zsido.com

Forrás: Arutz7

  • Küldés emailben