Március 2-án, az izraeli parlamenti választások napján lép fel először a zsidó államban az amerikai sztár.

Lionel Richie a tel-avivi Menora Mivtachim csarnokban ad koncertet “Hello” című, világ körüli turnéja keretében. Az eddig 100 millió lemeznél is többet eladó, 70 éves énekes műsora iránt nagy az érdeklődés, a jegyek túlnyomó többségét már értékesítették.

Az énekes így köszöntötte izraeli rajongóit: “Helló Izrael! Itt Lionel Richie, és nagyon várom már a legelső izraeli fellépésemet. Egész éjjel táncolni fogunk, úgyhogy mindenki menjen el szavazni, majd találkozzunk Tel-Avivban, március másodikán! Hamarosan látjuk egymást!”

A fellépés eredetileg este fél kilenckor kezdődött volna, de az időközben kiírt, megismételt parlamenti választások miatt előrehozták hét órára, hogy a 10 óra körül közzétett exit-poll felmérések bejelentésére már véget érjen a műsor.

A koncert szervezése már tavaly megindult, és ezzel egy időben különböző Izrael-ellenes bojkottszervezetek is megkezdték a nyomásgyakorlást, hogy a fellépésből ne legyen semmi. A Code Pink nevű radikális baloldali-feminista szervezet petíciót is indított, hogy meggátolják Richie fellépését a “palesztinokat elnyomó és kisemmiző” Izraelben. A szervezet a következő üzenetet juttatta el az énekeshez: “Ha úgy dönt, hogy kitart a tel-avivi koncert mellett, akkor azzal Izrael brutális katonai megszállását és apartheidjét támogatja”. Richie-t nem hatotta meg a fenyegetés, ehelyett blokkolta a Pink Code Twitter-csatornáját.

Az énekes egyébként régóta barátsággal viseltetik a zsidó állam iránt. 2013-ban például fellépett az Izraeli Hadsereg Barátai (FIDF) szervezet adománygyűjtő gáláján Los Angelesben.

A közelmúltban Paul McCartney, John Bon Jovi, Jennifer Lopez és az Iron Maiden utasította el a bojkottszervezetek követélését és döntött izraeli koncertje megtartása mellett.

zsido.com

Forrás: JPost