Idén dr Aharon Lichtenstein rabbit tüntetik ki az Izrael Díjjal vallásos zsidó irodalom kategóriában – jelentette be Shai Piron, izraeli oktatásügyi miniszter. A díjat hivatalosan a Függetlenség Napján tartott ünnepségen adják majd át.

 

A díj odaítéléséről szóló nyilatkozatban Piron elmondta: "Lichtenstein rabbi munkái a tórai témák széles skáláját ölelik fel, ideértve bibliai, misnai, talmudi, zsidó jogi és midrási ismeretterjesztő könyveket. Munkái csodálatos kombinációi zsidó tudományok minden részére kiterjedő, mély, átható ismereteknek és annak a képességnek, hogy a mély Tórai szemléletet az átlag izraeli számára is emészthetővé teszi." –  adta hírül a walla.

Lichtenstein rabbi számos vallási tárgyú sikerkönyv szerzője. Jelenleg a Gus Ecion régióban működő Har Etzion jesiva  dékánja. Franciaországban született 1933-ban, családjával 1940-ban a náci megszállás idején Amerikába menekült. Rabbinikus tanulmányait a Yeshiva Universityn végezte és itt tett rabbivizsgát is. A Harvardon angol irodalomból szerzett phd-t. Lichtenstein rabbi a híres 20. századi talmudista és zsidó filozófus, Dr. Joseph B. Soltoveitchik rabbi veje. Feleségével, dr Tovah Lichtensteinnel, 1960-ban házasodtak össze. Az izraeli Alon Svutban élnek és hat gyermeket neveltek fel.

foto: Limor Edrey