A címzett lánya 50 éven át őrizte a levelet, amit most az amerikai Holokauszt Emlékmúzeumnak ajándékozott.

Különleges levél került nyilvánosságra, melyben Albert Einstein köszönetét fejezte ki egy chicagói üzletembernek, aki zsidóknak segített elmenekülni a náci Németországból. Az üzenetet 1939. június 10-én címezték David Fincknek, akinek lánya 50 éven át őrizte az örökséget.

„Szerettem volna megőrizni a levelet, hogy megmutathassam a gyermekeim és unokáim számára, hogy ők is megismerjék az üzenetet és lássák: minden hozzájárulás – nem számít mekkora – fontos” – nyilatkozott Enid Bronstein a WGN TV riporterének.

Albert Einstein több személynek is írt köszönő levelet, amiért zsidóknak segítettek megmenekülni a második világháború idején – ám a történészek számára eddig csak két hasonló üzenet létezése volt ismert.

Enid elmondása szerint tisztában van azzal, hogy akár több ezer dollárt is kaphatna, ha aukcióra  bocsáthatná a világszerte ismert tudós levelét, mégis úgy döntött, hogy azt az amerikai Holokauszt Emlékmúzeumnak ajándékozza. Úgy reméli, hogy apja levelén keresztül a történészek sokakhoz eljuttathatják a benne rejlő tanulságokat.

zsido.com

Képek forrása: WGN TV