Az izraeli katonák számára kifejlesztett innovációval a harmadik világ országaiban élő szegényeknek is segítenek.

Az ivóvíz hiánya komoly gondokat okozhat a harctereken, és sokszor a tartalékok biztosítása is nehéz feladatot jelent a katonák számára. Ennek a problémának a megoldására fejlesztette ki Arye Kohavi, az izraeli hadsereg egykori harcosa azt a készüléket, amely képes ivóvizet kinyerni a levegőben lévő páratartalomból.

„Ez az innováció olyan helyzetekre lett kifejlesztve, amikor a katonák Libanonhoz és Gázához hasonló terepekre mennek. A konvojokkal vagy helikopterekkel történő ellátás komoly logisztikai feladatokat igényel, ezért mi szerettük volna megoldani, hogy azonnal rendelkezésre álljon a víz, amikor szükség van rá” – mondta Kohavi.

A Water-Gen nevű cég által kifejlesztett eszközt nemcsak a brit, francia és amerikai hadsereg részére ajánlják fel, hanem a fejlődő országokban élő nélkülözőkhöz is szeretnék eljuttatni.

„Napi 20 liter vizet képest előállítani a készülék azok számára, akik nem ihatnak a csapokból, mert szennyezett a víz. A hatékony technológiánknak köszönhetően sokkal olcsóbban állíthatunk elő vizet” – fogalmazott az innováció ötletgazdája, akinek elmondása szerint az elmúlt két év során sokat tettek azért, hogy az indiai, afrikai, közép-amerikai és kínai civilekhez is eljuttassák a technológiát.

zsido.com

 

Kép forrása: Jewish News