Nem jelentette fel a tettest, hanem elvitte a Holokauszt Emlékközpontba.

Maddy Gun a Michigani Állami Egyetem másodéves hallgatója. A fiatal lány igen büszke a zsidó gyökereire, és nem rejti véka alá vallási hovatartozását. „Egy napon, amikor visszatértem a lakásomba, láttam, hogy a mezuzámat letépték, és ellopták” – mondta.

A lány nem tétlenkedett: azonnal feljelentést tett a rendőrségen, és a ház biztonsági kamerái felvételeinek segítségével hamarosan sikerült kézre keríteni a tettest. „Voltak a házban olyanok, akik levették a mezuzájukat attól való féltükben, hogy esetleg ők lesznek a következő áldozatok”- mondta a lány.

Maddy Gun nem vitte bíróság elé az ügyet, ehelyett kreatív megoldást eszelt ki. Leült beszélgetni az elkövetővel, és tanulmányi kirándulást ajánlott neki: „Megkérdeztem, hogy hajlandó-e velem meglátogatni a Farmington Hills-i Holokauszt Emlékközpontot. Azonnal beleegyezett. Így aztán elmentünk. Kifizette nekem a letépett és ellopott mezuzát.”

A lány döntését a holokauszt-túlélő nagyapja inspirálta: „Rednszeresen előadásokat tart arról, amin keresztülment, és mindig azt mondja: »nem lehetsz szemlélő«. Így tehát tudtam, hogy nem lehetek szemlélő, hanem tennem kell valamit.”

Azóta természetesen új mezuza is került az ellopott régi helyébe: „Nagyon büszke vagyok arra, hogy zsidó vagyok, így aztán feltettem egy másikat, és azóta is érintetlenül díszeleg az ajtófélfán.”

zsido.com

Forrás: wilx.com